Helyi közélet

2017.03.25. 09:29

Vissza az offline világba

Kisvárda - A legégetőbb feladat az, hogy a fiatalokat visszavezessék a valós közösségekbe.

Kisvárda - A legégetőbb feladat az, hogy a fiatalokat visszavezessék a valós közösségekbe.

– Édesapám egy Lada Niván tanított meg vezetni. Azt mondta, ha ezzel az autóval elboldogulok, akkor később a modernebb, nyugati kocsikkal sem gyűlik meg a bajom. Úgy gondolom, ugyanez a helyzet az ifjúságpolitikával is: aki ebben a térségben megoldást talál a fiatalok helyzetére és problémáira, annak az ország más részein élőknek is segíthet majd – mutatott rá dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár pénteken az Itthon, Fiatalon elnevezésű projekt nyitórendezvényén Kisvárdán.

Segíteni kell a céljaik kitűzésében és megvalósításában.

Dr. Seszták Miklós

A hároméves, 25 millió forintos támogatásból a Hie­rotheosz Egyesület koordinálásával megvalósuló program célja, hogy megerősítse a hazai és határon túli fiatalokban a közösségi szerepvállalás és az önkéntesség fontosságát, a keresztény magyar identitás érzését személyes találkozások, szemináriumok, tréningek és képzések, önkéntes programok segítségével.

A projekt a három év során eljut a megye tizenhárom járásközpontjába és néhány kisebb településre, hogy a 2016-os Magyar Ifjúság Kutatás során feltárt problémákra felhívja a 15 és 29 év közöttiek figyelmét. Dr. Illés Boglárka szerint a legégetőbb feladat az, hogy a fiatalokat visszavezessék az internetes érintkezés, kapcsolattartás világából a valós közösségekbe, ennek pedig egyik módja az önkéntesség, a társadalmi szerepvállalás.

Önkéntesség, empátia

Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az Edda zenekar dalszövegét példaként említve hozzátette: ahhoz, hogy sikerrel járjanak, meg kell tanítani a fiatalokat arra, hogy merjenek álmodni egy világot maguknak, ami ebben az esetben azt jelenti, segíteni kell őket a céljaik kitűzésében és azok megvalósításában.

Leleszi Tibor kisvárdai polgármester üdvözölte a ifjúság megtartását, képzését célzó és magyarságtudatát erősítő projektet. Véleménye szerint az önkéntesség, a feltétel nélküli segítségnyújtás a fiatalok empátiáját fejleszti, ami egy olyan biztos emberi érték, amit továbbadhatnak az utánuk következő generációknak.

- KM-CsA -


Itthon, Fiatalon: Ifjúság, Önkéntesség, Közösség projekt

Megvalósítási időszak: 2016. december 19-étől 2020. január 31-éig

Kiemelt helyszín: Kisvárda, Máriapócs, további helyszínek: Beregdaróc, Vásárosnamény, Fehérgyarmat, Ibrány, Nyírbátor, Tarpa, Zajta, Mátészalka, Sényő, Demecser, Ajak, Nyíregyháza, Ibrány, Baktalórántháza, Tiszavasvári, Csenger

Programok

Tíz szeminárium: ennek keretében a fiatalok kötetlenül tudnak szórakozni és beszélni saját közösségük ügyeiről. Minden évben szerveznek három tematikus szakmai hétvégét, amikor egy-egy tematika alapján áttekintik a megyei, kárpátaljai, felvidéki és partiumi magyar fiatalokat érintő kérdéseket.

Harminckilenc ifjúsági találkozó: minden hónapban a megye egy adott járásában mutatkozna be ez az ifjúsági program, és alkalom lenne a helyi közösség problémáit, a fiatalokat érdeklő kérdések megvitatására. Az eseményekre ismert személyiségeket hívnak, törekedve arra, hogy mind a kortárs, mind az idősebb generáció képviselje magát.

Négyalkalmas tréning, képzés: évente 25 olyan fiatalt képeznek, akik közösségszervező és -fejlesztő aktorként lépnek fel a helyi és megyei szintű ifjúsági és közösségi életben.

Harminckilenc önkéntes program a járásszékhelyeken: a projekt egyik fő pillére az önkéntesség népszerűsítése, támogatása, ennek érdekében szervezik meg évente egyszer „a fiatalok az önkéntesség jegyében” programsorozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában