Helyi közélet

2017.04.07. 18:26

A tejbegríz még a sláger a menzákon

Tiszadada - Lezárult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által 2016 őszén kiírt, két, a közétkeztetéshez kapcsolódó pályázat, melynek sikerült az egész országot behálóznia.

Tiszadada - Lezárult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által 2016 őszén kiírt, két, a közétkeztetéshez kapcsolódó pályázat, melynek sikerült az egész országot behálóznia.

Összesen 44 különböző településről indultak az osztályok és a közétkeztetőik a pályázaton.

Előkelő helyen Tiszadada

A Keressük Magyarország top 50 menzaételét! pályázattal 298 általános és középiskolai osztály, azaz nagyjából 7500 gyermeket sikerült a szervezőknek megmozgatniuk. A „kis” és „nagy” közétkeztetők közötti egyenlőtlenséget kezelve a gyermekek szavazatai alapján összeállt a TOP 50 menzaétel listája. Az év közétkeztetője címet a jelenleg hatfős martonvásári HPM Plusz Kft. nyerte el.

A TOP 50 menzaétel között előkelő helyen végzett a Tiszadadai Nyitnikék Óvoda és Konyha, ugyanis a benevezett ételei közül a csontleves grízgaluskával a 4. helyezést, a lapcsánkás sertéskaraj rizzsel főétel az 5., a desszertek között a túrógombóc a 4. helyezést érte el.

A beküldött recepteket színesíti, hogy számos hagyományosnak hangzó recept valójában „reformmódon” készült el, azaz korszerű konyhatechnológiával: a szakácsok teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány, félzsíros tejtermékeket, zöldségféléket vagy gyümölcsöket használtak fel bőségesen az ételek elkészítésekor.

Aranygaluska, linzer

A legkedveltebb levesek a gyümölcslevesek, a gulyásjellegű levesek, a csontlevesek és a paradicsomleves voltak. A főételek közül kimagaslóan sok rántott jellegű étel érkezett be, majd ezt követte a bolognai spagetti, a brassói aprópecsenye és a paradicsomos húsgombóc holtversenyben.

Az édes jellegű ételek között a tejbegríz nyerte el leg­gyakrabban a gyermekek tetszését, majd a túrógombóc és a piskótajellegű sütemények, de többször érkezett be az aranygaluska és a linzer is. A tiszadadai konyha partnerei a helyi Holló László Általános Iskola pedagógusai és tanulói voltak az országos megmérettetésen.

- Tarnai László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában