Helyi közélet

2017.04.14. 17:47

Attraktív múzeum a vágya

Nyíregyháza - Nem tréfa: dr. Rémiás Tibor április elsejétől tölti be az új posztját

Nyíregyháza - Nem tréfa: dr. Rémiás Tibor április elsejétől tölti be az új posztját

Igazán értékes embernek vallhatja magát az, aki nap mint nap értékekkel foglalkozhat. Ráadásul muzeális értékekkel. Dr. Rémiás Tibor lett az utódja dr. Bene Jánosnak, aki kilenc évig irányította a Jósa András Múzeum munkáját igazgatóként. Összetett feladatot kapott, hiszen a JAM mellett a Kállay-gyűjtemény és a Sóstói Múzeumfalu is hozzá tartozik, vagyis ő lett Nyíregyháza város múzeumi szervezetének vezetője. Tele tettvággyal és építő jellegű elgondolással.

– Miskolciként ismerem a szabolcs-szatmár-beregi törekvéseket, különböző szakmai konferenciákon sokat egyeztettünk, kiállításokat cseréltünk, például dr. Németh Péter, dr. Dám László és dr. Bene János munkásságával is képben vagyok. Az első napokban motivációs kérdőíveket töltettem ki a kollégákkal, hogy tájékozódjak: kinek milyen céljai, tervei, elképzelései vannak, mennyire kreatív? Hamarosan felvidéki csapatkovácsoló útra indulunk, a felvetésnek kedvező volt a fogadtatása. Szeretnénk pezsgést vinni a napi munkába, attraktív múzeumot akarok megvalósítani.

Közel két hete foglalta el a pozícióját, és bár vannak határozott, konkrét törekvései, jelenleg tájékozódik.

– Stílszerűen a hamarosan átadandó, roppant patinás Kállay-gyűjteménnyel szemben kaptam szolgálati lakást, onnan két perc a munkahelyem. Szeretném, ha erősödne a kapcsolatunk az egyházakkal, a nemzetiségi önkormányzatokkal és a karitatív szervezetekkel. Látogatóbarát, turistacsalogató intézményi együttest akarok, ehhez pedig látványos programok kellenek. Jövőre lesz 150 éves a Jósa András Múzeum, illetve a névadó halálának 100., valamint Krúdy Gyula születésének 140. évfordulója, mindezekhez országos hírű attrakciókkal kell készülnünk. Mihamarabb egyeztetek az állatpark és az élményfürdő vezetőjével, hogy a turisztikai területeket egységesíteni tudjuk, és a vendégek is jobban járnak a közös kedvezményekkel.

Két évre szól a megbízatása, ami bizonyos korlátok közé szorítja.

– Ez ez időtartam arra jó, hogy be tudjam indítani a gondolataimat a megvalósulás útján. A családom hozzájárulásával szép kihívásnak tekintem a feladatot. A feleségem a Dominium Könyvkiadó vezetője, van nepáli ruhákat árusító üzletünk, vendégházunk Felvidéken, tehát több lábon állunk, most az vezérel, hogy minél hatékonyabban megfeleljek az aktuális elvárásoknak. Hobbim a gombászás, a sakkozás, a tollasozás, az utazás, a kerékpározás. Kedvezőek az első impulzusaim Nyíregyházán, nyitott vagyok a minőségi muzeális munkára.


Derenk: valami dereng

Sok szállal kötődik ahhoz a határmenti Derenk településhez, melynek ma egy honlap (www.derenk.hu) állít emléket: lakosai 1717-töl 1943-ig (a falu megszünéséig) többnyire a mai Lengyelország területéröl átköltözött szepességi górálok és azok leszármazottai voltak. A második világháború idején széttelepítették, mert Horthy Miklós vadrezervátumot akart látrehozni ott. Dr. Rémiás Tibor családjának Emőd-Istvánmajor lett a lakhelye. Nagymamája lengyelül beszélt vele, de utána már magyar nyelven szocializálódott. A múltját nem feledve, sőt, méltósággal ápolva emlékkonferenciát szervezett a derenkiek előtt tisztelegve.


Névjegy

Dr. Rémiás Tibor

Nyíregyháza város múzeumi szervezetének vezetője

Születési idő, hely: 1962. április 29., Miskolc

Végzettség: történelem-orosz-filozófia szak (Kossuth Lajos Tudományegyetem, Debrecen)

Pályafutás: a miskolci Herman Ottó Múzeum osztályvezetője (1986-2012), a Heves megyei múzeumok és az egri Vármúzeum igazgatója (2012-2013), egyéni vállalkozó

Családi állapot: nős, 4 gyermek (Szabolcs, Judit, Nikolett és Dániel) édesapja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában