Helyi közélet

2017.04.03. 18:06

Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve - A népi hatalom gyönyörű kertet varázsolt a homokvilágba

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es április 3-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es április 3-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1947. április 4., péntek

Kegyelet és hála

1945. április 4. napja új korszak kapuját nyitotta meg a magyar történelemben. Ezen a napon szállt szét az országban a hír, hogy a hősiesen harcoló Vörös hadsereg csapatai kiverték a német megszállókat hazánk földjéről. E nap második évfordulóján a kegyelet és a hála érzésével helyezzük koszorúnkat a sírhantokra, amelyek alatt örök álmukat alusszák azok a szovjet katonák, akik szabadságukért, s ugyanakkor a mi szabadságunkért is harcolva életüket áldozták. Két esztendő történelmileg rövid távlatából alig lehetünk képesek felmérni azt a kincset, amelyet a demokrácia, a szabadság jelent a magyar nép, mindannyiunk számára. Még mindig sajognak a sebek, amelyeket az ország bűnös vezetése következtében reánk szakadt szabadságtipró háború ejtett nemzetünk testén. Reánk vár a feladat, hogy szabadságunkat, demokráciánkat teljessé tegyük, s hogy nemzetünk érdemessé váljék a szabadságszerető népek testvéri közösségének becsülésére.

Hatvan éve írtuk

1957. április 4., csütörtök

Homokvilág

Volt idő, amikor a futószél verte nyíri homokkal nem szállt más, csak keserűség és jajpanasz. Bizony, ilyenkor tavasztájt nemcsak a hideg napok fogyatkoztak meg, hanem a fekete kenyér is. Az omló falú cselédházakban az anya vékonyka szeletet kanyarított a gyereknek, és ha az még egyszer kért, csak tanácsot kapott: „Eriggy fiam a kúthoz, oszt igyál rá még egyszer! Több nem telik.” Mert ha hideg és kínzó volt a tél, a sokkastélyú, csupaföldbirtokos Szabolcsban-Szatmárban, még keservesebb a tavasz. 1930-ban azt írta a Szabolcsi Tanító, hogy falun a gyerekek sóskát legelnek a réteken éhségükben. Nagydivatú volt a salátaleves, vízileves, rántott víz, és a homokvilági szegény ember kincse a krompé és az olaj volt. Mert milyen finom is a krompé! El is nevezték a nyíri emberek suszterfánknak meg pávahúsnak. A földesurak meg a homok miatt a megye a harmadik helyen állt a tüdővészes halálozások rovatában. Jó ezt most felemlegetni, amikor az úri világ kortesei rágalmak özönével akarják beszennyezni a tizenkét szabad esztendőt. Most a szaladó homokot megkötik és pénzt facsarnak belőle, a felszabadulás óta 10 ezer holdat telepítettek be gyümölcsössel. Ott ül a homokvilág kellős közepén Berkesz, szélfútta, istenverte vidék volt Balkány, Nyírmada. Az állami gazdaságok gyümölcsösei ma jóval kétszáz mázsán felül adnak almatermést holdanként. A népi hatalom, szorgalmas parasztságunk gyönyörű kertet varázsolt a homokra. Már az első ötéves tervben felépült Nyíregyházán Közép-Európa legmodernebb dohányfermentálója, a tiszalöki erőmű, és keresztülfolyja a földeket a Keleti-főcsatorna. Horthy ötször öt éven át hitegetett a csatorna megásásával. Itt, a Nyírségben a kibomló almavirág jelkép, az egyre boldogabb élet jelképe.

Ötven éve írtuk

1967. április 7., péntek

Forgalomszámlálás

Szerda reggel szokatlan jelenségre lettek figyelmesek Nyíregyházán a gépjárművezetők. Az állami áruház előtt, ami tudvalevőleg a város legforgalmasabb útkereszteződése, minden motoros, gépkocsivezető és lovaskocsihajtó egy kis cédulát kapott. Ezt – áthaladva a kereszteződésen – le kellett adni a szolgálatot teljesítő rend­őröknek. Az történt tulajdonképpen, hogy a KPM, a tanácsi és rendőri közlekedési szervek forgalomszámlálást végeztek. A jól előkészített felmérés alapján meg lehet állapítani, hogy melyik utcából merre áramlik a legnagyobb forgalom, s erre azért van szükség, mert az állami áruház előtt állítják fel a villanyrendőrt. Az adatok alapján szabályozzák be az automatát, hogy melyik irányba mennyi ideig kell zöld utat biztosítania. A számlálást pénteken megismétlik, akkor a gyalogosokat és kerékpárosokat írják össze reggel hattól este nyolc óráig.

1967. április 9., vasárnap

A megye első csuklós autóbusza

Szombat reggel érkezett meg Nyíregyházára a megye első csuklós autóbusza. Az egyszerre 120 utas szállítására alkalmas, korszerű Ikarus 130-assal együtt az 5. sz. AKÖV 90 gépkocsija bonyolítja Szabolcs-Szatmár megye országúti személyforgalmát. A közelmúltban megindult városi körjárat tíz kilométeres útszakaszán sikerült megoldania az AKÖV-nek az egymástól távol eső nyíregyházi peremkerületek, valamint a belváros összekötését, most újabb korszerűsítésre kerül sor: a közlekedésrendészet szakembereivel útvonalbejárást tartanak, s ennek alapján határozzák el a csuklós busz menetvonalát.

Negyven éve írtuk

1977. április 9. szombat

Óvoda Dombrádon

A második óvoda építését a napokban kezdik meg Dombrádon. A korszerű gyermek­intézményben – amelynek megnyitását 1978 elejére tervezik – 75 apróság kap helyet. Átadásával valamennyi óvodás korú dombrádi gyermeket fogadni tudnak a létesítményekben.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában