Helyi közélet

2017.04.13. 19:07

Felavatták Pongrátz Gergely 1956-os forradalmár mellszobrát Tiszavasváriban

Tiszavasvári - Felavatták Pongrátz Gergely 1956-os forradalmár, az egykori Corvin-közi felkelőcsoport főparancsnokának mellszobrát csütörtökön Tiszavasváriban.

Tiszavasvári - Felavatták Pongrátz Gergely 1956-os forradalmár, az egykori Corvin-közi felkelőcsoport főparancsnokának mellszobrát csütörtökön Tiszavasváriban.

Az alkotás létrehozására a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára meghirdetett országos pályázaton nyert el két és fél millió forint támogatást.

A mellszobrot az alkotó Balogh Géza szobrászművész, Fülöp Erik, Tiszavasvári jobbikos polgármestere és Murányi Levente 56-os szabadságharcos közösen adta át.

Az eseményen elhangzott, a pályázati támogatás mellé a város biztosított minimális önerőt, így állíthatták fel a mellszobrot a polgármesteri hivatal előtti téren.

Pongrátz Gergely (1932-2005) az 1956-os forradalom idején a legnagyobb létszámú ellenállási csoportot vezette, ő volt a Corvin-közi felkelőcsoport második és utolsó főparancsnoka. Pongrátz öt testvérével együtt harcolt az országba bevonuló szovjet csapatok ellen, a Corvin-köziek november 4-e után még napokig kitartottak. November végén családjával - magyar katonák segítségével - elhagyta az országot és Bécsben csatlakozott a Magyar Forradalmi Tanácshoz.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában