Helyi közélet

2017.04.26. 08:03

Hiába a leszállópálya a megyei kórház tetején, a mentőhelikopter egy füves területen kénytelen landolni

Nyíregyháza - A heliport nem fogadhatja a mentőhelikoptereket, a közeli füves területen landoló gépekből mentőautó viszi tovább a Jósa András Oktatókórházba a súlyos betegeket. Szerettük volna megtudni, hogy mi lehet a késedelmes átadás oka.

Nyíregyháza - A heliport nem fogadhatja a mentőhelikoptereket, a közeli füves területen landoló gépekből mentőautó viszi tovább a Jósa András Oktatókórházba a súlyos betegeket. Szerettük volna megtudni, hogy mi lehet a késedelmes átadás oka.

A több mint 14 milliárd forintos tömbkórházprojekt és az egymilliárd forintos sürgősségi betegellátó centrum építése külön program volt, mégis szorosan kapcsolódtak egymáshoz, hiszen a sürgősségi ellátáshoz tartozó 400 négyzetméteres helikopterleszálló-pálya a gyermekgyógyászati tömb tetején elkészült, és alkalmas a helikopterek fogadására, gép azonban még nem landolt a heliporton.

Az intézménytől szűkszavú tájékoztatást kaptunk: a Légügyi Hatóságnál van a kórház üzembentartási engedélyének a kérelme, kérdéseikre a hatóságtól kérhetnek bővebb felvilágosítást – mondta el érdeklődésünkre Vitkai Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház sajtófőnöke.

Folyamatosan egyeztetnek

Szerkesztőségünk megkereste az ügyben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, s a kommunikációs főosztálytól az alábbi tájékoztatást kaptuk: „A Jósa András Kórház mentőhelikopter-repülőtere 2016. december 28-án kapott használatbavételi engedélyt. A tényleges üzemeltetéshez az üzembentartási engedélyt is meg kell szerezni, az eljárás során több szakhatóság bevonására van szükség, állásfoglalásaik azonban mostanáig nem érkeztek meg a légiközlekedési hatósághoz. Az engedély kizárólag a szakhatósági hozzájárulások birtokában, az üzemeltetés feltételeit ellenőrző helyszíni szemle után adható ki. A minisztérium ismeretei szerint a leszállóhelyen jelenleg még nem biztosított a tűzoltásra kiképzett személyzet, és az üzemeltetés alapdokumentumának tekinthető Repülőtérrend-tervezet benyújtott változata sem felel meg a követelményeknek. A tárca munkatársai folyamatosan egyeztetnek a kórházzal az üzembentartási engedély kiadásához előírt feltételek mielőbbi teljesítése érdekében.”

KM-BM, NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában