Helyi közélet

2017.04.11. 14:35

Négy embert vádolnak a rakamazi Teknősbéka ház ügyében

Rakamaz, Tokaj - Mint kiderült, 4 ember ellen is vádat emeltek a Teknősbéka ház turisztikai beruházással kapcsolatban.

Rakamaz, Tokaj - Mint kiderült, 4 ember ellen is vádat emeltek a Teknősbéka ház turisztikai beruházással kapcsolatban.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási, számadási, tájékoztatási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat 4 vádlott ellen a Debreceni Járásbíróságon az alábbi tényállás alapján.

Az érintett település önkormányzata 2010-ben több mint 660 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott versenyképes turisztikai létesítmény kialakításához. A város önkormányzatának képviseletében eljárva az I. r. vádlott (a volt polgármester, Farkas Ernő – a szerk.) 2011. februárjában vállalkozói szerződést kötött a IV. r. vádlott által vezetett építő céggel a projekt megvalósítására. A kivitelezési munkák elvégzése érdekében a IV. r. vádlott alvállalkozóként vonta be a III. r. vádlott által irányított gazdasági társaságot, míg a II. r. vádlott a projekt műszaki ellenőre volt.

A végszámlát a IV. r. vádlott 2012. november 30-án benyújtotta. Az ennek kapcsán készült jegyzőkönyvben a IV. r. vádlott azt közölte, hogy a projekt a szerződés szerinti tartalommal elkészült. Ezt a dokumentumot az I. r. és a IV. r. vádlott írta alá, a teljesítés igazolást – miszerint az építési munka 100%-os készültségi fokú – pedig a II. r. vádlott állította ki.

A végszámla benyújtásakor az építkezés ténylegesen csak 92,08%-os volt, közel 22.000.000,- forint értékű munka nem készült el.

A vádlottak azért nyújtottak be valótlan tartalmú dokumentumokat az állami támogatást folyósító szervhez, hogy elkerüljék a támogatás visszafizetését, illetve a kivitelező cég mentesüljön a kötbérfizetési kötelezettség alól.

A vádlottak terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele 3 évig tartó szabadságvesztés büntetés. A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a vádiratban mind a négy vádlott vonatkozásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

- Dr. Szűcs Erika, sajtószóvivő -


Úgy adta át utódjának a hivatalt, hogy a kasszában volt a befejezésre szánt összeg – állítja Rakamaz előző polgármestere. Interjú Farkas Ernővel.

 


Életveszélyes és üres a teknős-ház, amelynek megépítésére pár éve, az előző városvezetés idején még százmilliókat költöttek Rakamazon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában