Helyi közélet

2017.04.04. 19:25

Regényes könyvtári randevú

Nyíregyháza - Az író, újságíró regényeivel ismerkedhetnek meg a könyvbarátok.

Nyíregyháza - Az író, újságíró regényeivel ismerkedhetnek meg a könyvbarátok.

Szilágyi Szabolcs neve nem ismeretlen olvasóink előtt, hiszen több évig dolgozott lapunknál, írásai azóta is megjelennek hasábjainkon.

Az 1993 óta Lengyelországban élő újságíró, író pénteken 16.30-tól a megyei könyvtárban mutatja be regényeit – közreműködik Illyés Péter előadóművész és két lengyel vendég: Bartek Łeczycki (szájharmonika-művész) és Andrzej Kuczara (film­gyári kellékgyártás).

Újság, tévé, rádió

Szilágyi Szabolcs 1942-ben született Nagyváradon, könyvtáros- és pszichológusdiplomát szerzett. Katonai szolgálata után egy évig a Móricz Zsigmond könyvtárban dolgozott, 1962-től lapunk újságírója volt.

A Magyar Rádió nyíregyházi stúdiójának helyettes vezetője és a Nyíregyházi Városi TV alapító főszerkesztője volt, nyolc évig a Magyar Rádió és a Magyar Televízió állandó varsói tudósítójaként, 1989-től négy évig kulturális és sajtóattaséként dolgozott a varsói magyar nagykövetségen. 1993-as lengyelországi letelepedését követően alapító főszerkesztője lett a svéd tulajdonú varsói Metropol című napilapnak, éveken át a BBC magyar szekcióját tudósította Varsóból.

A Nemzetközi Mosoly Lovagrend magyar képviselője, éveken át alkancellárja. Nyírbátor és a lengyel Rawa Mazowiecka testvérvárosi kapcsolatait segíti, 2007-ben a „Nyírbátorért” emlékéremmel ismerték el. A Lengyel Írószövetség, illetve a Lengyel Blues és Ballada Társaság örökös tagja. Összesen huszonegy könyve jelent meg magyarul és lengyelül: dokumentum-riport kötetek, regény, szatíra, groteszk. Jelenleg egy 1944–es magyar–lengyel, háborús témájú történelmi regényen dolgozik. Lengyel felesége egy sajtófotó-ügynökség tulajdonosa, négy gyermeke és hat unokája van.

KM


A pénteki esemény varsói vendégei

Bartek Łeczycki lengyel szájharmonika-művész, Európa egyik legsokoldalúbb harmonika-virtuóza, két platinalemez birtokosa. Hazai és külföldi koncertjeinek száma minden évben megközelítik a százat. 2010-ben mint első és egyetlen lengyel művész meghívást kapott a világ legtekintélyesebb harmonikafesztiváljára, az amerikai Minneapolisba. Rendszeresen meghívják tanfolyamok vendégelőadójának Franciaországba, az USA-ba, Horvátországba és Ukrajnába. Koncertezett Németországban, Belgiumban és Marokkóban.

Andrzej Kuczara egy múzeumi és filmgyári kellékeket gyártó lengyel cég menedzsere. Krakkói műhelyeiben a ruházati ipart és a filmgyári igényeket szolgáló plasztikfigurák kerülnek ki a műanyagszobrászaik keze alól. Munkájukat nemzetközi elismerés övezi. Termékeik ismertek Fehéroroszországtól Litvánián, Törökországon át Kínáig. Hazájában munkájukat elsősorban a filmgyári együttműködés teszi ismertté. Olyan életnagyságú figurákat készítenek, amelyekkel a háborús jeleneteknél a roncsolt embereket helyettesítik. Az egyik legtöbb szakmai elismerést szerzett munkájuk az 1944-es Varsói Felkelésről szóló játékfilm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában