Helyi közélet

2017.05.26. 15:22

A gazdák érdekeit képviseli

Budapest, Nyíregyháza - Nem feledi a régi kollégákat, az új pozíció nagy megtiszteltetés számára. Interjú dr. Kondra Laurával, a Magyar Államkincstár elnökhelyettesével.

Budapest, Nyíregyháza - Nem feledi a régi kollégákat, az új pozíció nagy megtiszteltetés számára. Interjú dr. Kondra Laurával, a Magyar Államkincstár elnökhelyettesével.

Új feladatkörben kell helytállnia dr. Kondra Laurának, aki évekig volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Ügynökség igazgatója. A székhelyét azonban a fővárosba tette át, ma már a Magyar Államkincstár egyik elnökhelyettese. Dr. Kondra Laura bokros teendői miatt most tudott alkalmat keríteni egy hosszabb beszélgetésre, melyben kitért az új kihívásokra, és természetesen a területfejlesztési ügynökségnél elvégzett munkájáról is nyilatkozott a Kelet-Magyarországnak.

Milyen érzésekkel hagyta ott a területfejlesztési ügynökséget?

Kondra Laura: Az ügynökségnek fájó szívvel intettem búcsút, hiszen egy nagyszerű közösséget sikerült összekovácsolnom, félszavakból is értettük egymást. Az ügynökség, a feladat, a kollégák szerves részét képezték az életemnek.

Mi az, amit az ügynökség élén sikerült elérnie, mire a legbüszkébb? Van-e önben hiányérzet?

Kondra Laura: Sikerült egy összetartó csapatot kialakítanom, amelynek a tagjaira teljes mértékben számíthattam, ez természetesen fordítva is igaz volt. Az egymás iránti bizalom és tisztelet miatt nem szült konfliktust az, hogy esetenként nemcsak az estéket, hanem a hétvégéket is az irodában töltöttük. A kollégák tudták, értékelem a munkájukat, s e tekintetben sem vagyok feledékeny típus. A legbüszkébb arra a négy turisztikai projektre vagyok, melyek negyvennyolc projektpartnert, ötvenhat beruházási helyszínt, többmilliárdos fejlesztéseket fognak át. A kollégák hiányoznak, de szakmai hiányérzet nincs bennem, az adott lehetőségekből kihoztuk a maximumot.

Térjünk át az új munkahelyére! Milyen hatással volt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megszűnése az Államkincstárra nézve?

Kondra Laura: Az MVH január elsejével jogutódlással megszűnt, központi feladatait a Magyar Államkincstár, területi illetékességű feladatait a megyei kormányhivatalok látják el. Bár az MVH általános jogutódja a Magyar Államkincstár lett, a Vidékfejlesztési Programmal összefüggő irányító hatósági feladatok a Miniszterelnökségnél, az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapnál, illetve a nemzeti támogatásokra vonatkozó jogalkotási és egyéb feladatok a Földművelésügyi Minisztériumnál maradtak. A központi szerv jogilag a Magyar Államkincstár részévé vált, fizikailag változatlan helyen, Budapesten, a Soroksári út 22–24. szám alatt működik, a központi ügyfélszolgálatunk továbbra is itt található. A kifejezetten kifizető tevékenységekre, és az ehhez kapcsolódó pénzügyi, adminisztratív és ügyfélszolgálati feladatok ellátására létrejött a Magyar Államkincstáron belül a mezőgazdasági és vidékfejlesztési feladatokért felelős elnökhelyettes irányítása alá tartozó szervezeti struktúra. Így koncentráltabb lehet a munka, ami a tervek szerint gördülékenyebbé és átláthatóbbá teszi a támogatási kérelmek elbírálását, az ellenőrzéseket, a pályázatok jogosultságvizsgálatát, s végső soron pedig a kifizetéseket. S ami még nagyon fontos, az átszervezést a gazdálkodók nem érezték meg.

Az Államkincstárnál mi az új feladata?

Kondra Laura: Február 13-ától a Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyetteseként látom el az uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési kifizető ügynökségi tevékenység, valamint a hazai agrár-vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatos egyes feladatok szakmai irányítását. Ez nagy megtiszteltetést, egyben komoly kihívást jelent számomra. Bízom abban, hogy munkatársaimmal a szakszerűség megtartása mellett a gazdálkodók számára ügyfél-orientáltságunkat, a szervezeten belül pedig a csapatszellemet erősítjük majd az elkövetkező időkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában