Helyi közélet

2017.05.31. 16:59

A tűzben edződött férfi

Nyíregyháza - Az odaadó munka és a szakmaiság a titka a talpon maradásnak.

Nyíregyháza - Az odaadó munka és a szakmaiság a titka a talpon maradásnak.

– Biztos kevesen tudják, hogy Nyíregyházán az önkéntes tűzoltók 1884. augusztus 16-án kezdték meg a rendszeres éjjeli tűzőrséget. Már itt, az anyai ágról volt olyan felmenőm, aki az alakuló egyesület tűzoltóságában szolgált. Ezt követően folyamatosan volt olyan személy a felmenőim között, akik a tűzoltóság tagjai voltak vagy közvetlen kapcsolatban álltak a tűzoltósággal. Az 1950-es évek közepétől édesapám révén, aki keresztapámmal együtt szintén hivatásos tűzoltó volt, én magam is rendszeresen megfordultam a tűzoltóságon, mely akkor még a Szentmihályi (ma Bethlen Gábor) utca és a Dessewffy (ma Bessenyei) tér sarkán volt. A tűzoltóság 1958 nyarán került a mostani helyére, az Erdő sorra. A családunk 1963-ban a tűzoltólaktanyával szembe költözött, így onnan kezdve napi vendég voltam a tűzoltók között. Nem volt kérdéses, hogy miután leszereltem a katonaságtól, jelentkezem a tűzoltók közzé, váltva édesapámat, aki 1974. május 20-ával vonult nyugdíjba. 1974-ben úgynevezett „bakancsos tűzoltóként” léptem be az állományba, és már másnap tűzhöz vonultunk a Kossuth térre, ahol egy illatszerbolt reklámtáblája gyulladt ki. Már ekkor éreztem, tudtam, hogy jó helyen vagyok és tovább kell képeznem magam – emlékezett vissza a kezdetekre Kukucska István, aki két kollégájával 1988-ban megnyerte az országos szakmai tűzmegelőzési vetélkedőt.

Végigjárta a ranglétrát

A „bakancsos tűzoltó” végül végigjárta a szakmai ranglétrát és a tűzmegelőzési osztály vezetőjeként köszönt el a hivatásától.

– A rendszerváltozás alapjaiban rengette meg a tűzmeg­előzési tevékenységet, és hosszú éveknek kellett eltelni, amíg mindenki újra megtalálta a saját helyét a rendszerben. Ez fordulópontot jelentett az életünkben. Már akkor azon törtem a fejem, hogy vállalkozni kellene a tűzvédelem területén, erre ugyanis az akkori jogszabályok először adtak lehetőséget. Egyéni vállalkozásom már két éve volt, de a feleségemmel 1992-ben úgy döntöttünk, hogy alapítunk egy betéti társaságot és közösen elindítunk egy tűzvédelmi vállalkozást. Az első hat év nehézkes volt, mivel párhuzamosan kellett üzemeltetni a tűzvédelmi vállalkozást és az egyéni vállalkozói kereskedelmi tevékenységemet, valamint felügyelni a lányomék Arany Tészta elnevezésű vállalkozását. Ekkor úgy döntöttünk, hogy felszámoljuk az egyéni vállalkozást és minden erőnkkel a Tűzmegelőzés Betéti Társaságra koncentrálunk. A legeredményesebb éveink az 1999–2003 közti időszak volt, ekkor a megyei gazdasági TOP 100-as listán az előkelő 97. helyet értük el. A korábbi jó évek eredményei bizakodással töltöttek el, ami újabb projektek megvalósítására ösztönzött bennünket, ám a gazdasági válság nagymértékben áthúzta számításainkat, azonban próbáltunk több lábon állni és előre menekülni a nehéz helyzetekből. 2006-ban az oktatói munkát és a tűzmeg­előzést összevontuk egy új cégbe, így jogutódlással létrejött a Tűzmegelőzés Kft.

Jó kezekben van a cég

2010-ben sajnos a feleségem súlyos betegsége miatt a háttérbe kellett vonulnom, az ügyvezetést átadtuk leányomnak, Gyöngyné Kukucska Mónikának és férjének, Gyöngy Tamásnak. Szeretnénk még több hasonlóan kerek jubileumot megélni a feleségemmel, bizakodóak vagyunk, mert jó kezekben van a cég és a munkatársak is odaadóan és kellő szakmaisággal végzik a munkájukat. Ez a titka a talpon maradásunknak – fogalmazott Kukucska István.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában