Helyi közélet

2017.05.25. 11:24

Bármerre teker(eg), csodabogárnak nézik

Nyíregyháza - A magyar vendégszeretet és a látnivalók is lenyűgözték a Magyarországon állomásozó világutazót.

Nyíregyháza - A magyar vendégszeretet és a látnivalók is lenyűgözték a Magyarországon állomásozó világutazót.

Sokan ábrándoznak arról, hogy nyugdíjba vonulásuk után bepótolják, amire aktív korukban nem volt idejük, például világ körüli útra indulnak. A franciaországi, 68 esztendős Alain Remy így is tett, csakhogy kerékpárral… A megyeszékhely szívében, a Kossuth téren találkoztam szerdán a világutazó nagypapával, volt iskolaigazgatóval és helyi vendéglátóival, a Nyíregyházi „Verda Stelo” Eszperantó Egyesület tagjaival. Velem ellentétben, a nemzetközi nyelv segítségével az eszperantisták jól megértették egymást, nekem Sereghyné Zengő Enikő, Zuberecz Miklós és Gaál Győző tolmácsolta a derűs világutazó szavait.

Hónapokig úton van

– Több mint 10 éve, 2005-ben indultam először útnak, Európa szinte minden országában megfordultam már, jártam Afrikában, Ázsiában, Kínában és Amerikában is. Az idén április végén intettem búcsút a családomnak, barátaimnak Franciaországban, egy ideig Olaszországban, majd Szlovéniában állomásoztam, a héten pedig Magyarországon róttam a kilométereket, Budapesten, Gödöllőn, Debrecenben, szerdán pedig Nyíregyházán csodálkoztam rá az ország szépségére. Pár nap múlva indulok tovább Oroszországba ezzel a jól felszerelt kerékpárral – mutatott büszkén járművére Alain, majd elárulta: a speciális biciklit 2010-ben Németországban vásárolta 3000 euróért, s ezidáig 90 ezer kilométert tekert le vele. Egy szett gumiabroncs 25 ezer kilométert bír ki, egészségileg amúgy „mindketten” remek formában vannak.

A franciául, angolul, olaszul és eszperantó nyelven is beszélő Alaintól azt is megtudtam: a modern technikának köszönhetően telefonon tartja a kapcsolatot a szeretteivel, akik már elfogadták, hogy minden nyáron külföldön teker(eg). Nem iszik alkoholt, vegetáriánus, de szereti a hasát, és a nőket sem veti meg. Három felesége volt: egy kínai, egy algériai és egy olasz, mindhárman remekül főztek, a világutazó azonban már újra független.

– Imádom felfedezni az ismeretlent, de ez nem jelenti azt, hogy ne térnék vissza egy-egy országba. Például ide, Magyarországra, ahol az emberek vendégszeretőek és kedvesek, a hölgyek pedig igencsak szépek… – jegyezte meg hamiskás mosollyal Alain Remy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában