Helyi közélet

2017.05.28. 10:38

Esze Tamásra emlékeztek Tarpán

Tarpa - XVI. Kuruc nap – korhű történelmi jelenetek, lovas és énekes produkciók, tiszteletbeli kuruccá avatás Tarpán.

Tarpa - XVI. Kuruc nap – korhű történelmi jelenetek, lovas és énekes produkciók, tiszteletbeli kuruccá avatás Tarpán.

Izgatott tömeg várta „Esze Tamás” érkezését szombaton, Tarpán. XVI. alkalommal tartotta meg a nagyközség a kuruc-napi rendezvényt, aminek fontos történelmi pontja volt II. Rákóczi Ferenc hadba hívó szózata, és Esze Tamás csatlakozása a szabadságharchoz. Kezet nyújtott Rákóczinak a tiszabecsi csata után a felső-magyarországi hadak irányítója Bercsényi Miklós is. A korhű ruhákban előadott jelenetek a Nemzeti Lovasszínház művészeinek produkciójában keltek életre.

A múltból a jelenbe érve a polgármester Szécsi Szabolcs mondott emlékező beszédet, és kihirdette az önkormányzat határozatát a díszpolgári cím odaítéléséről. Ezt dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő kapta. Egy eddig nem ismert cím odaítélését is hallhatta a közönség, tiszteletbeli kuruccá fogadták Sasvári Sándort, aki évek óta formálja meg gróf Bercsényi Miklós figuráját. Esküje után megkoszorúzták Esze Tamás szobrát.

A település másik jelentős köztéri alkotásánál, II. Rákóczi Ferenc szobránál Pintér Tibor énekelte el a Bánk bán című operából a Hazám, hazám – című dalt. Az emlékezők itt is elhelyezték koszorúikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában