Helyi közélet

2017.05.22. 15:16

Ha „bolond”, ne szedd le!

Nyíregyháza - A gombát nem csak szeretni kell, ismerni is érdemes a fajtáit.

Nyíregyháza - A gombát nem csak szeretni kell, ismerni is érdemes a fajtáit.

Igaz, a tavasz nem a gomba klasszikus szezonja, de nagy esőzések után sokan vágnak neki a vadonnak, s indulnak gombászni kicsik és nagyok. Ilyenkor a téma kapcsán felmerülhet, vajon nem kellene-e már kicsi korban – mondjuk az iskolában – gombaismeretre tanítani a gyerekeket. S ha valamilyen ok miatt mégsem férne be a tantervbe, lehetne tananyag egy erdei iskolában.

A nagyszüleim vittek magukkal el először gombászni." Gál Erzsébet

Az oviban még talán korai

Meg is kerestük Petrilláné Bartha Enikőt, a nyíregyházi Pál Miklós Erdészeti Erdei iskola vezetőjét, aki mindjárt az elején leszögezte: az erdei iskolát eredetileg nem erre találták ki, náluk – az erdészeti szempontokat figyelembe véve – leginkább a fafajokkal és az erdők élővilágával ismertetik meg a gyerekeket.

– Az erdőt járva persze megnézzük a gombákat is, s általánosságokban szót ejtünk a szerepükről, feltéve, ha találunk belőlük néhányat. Én magam ugyan nem vagyok gombaszakértő, de 10-15 fajt felismerek, azokat viszont messze kerüljük, amelyekről semmiféle fogalmunk nincs.

– Külön foglalkozást azért sem szentelünk a gombáknak, mert hozzánk többségében óvodások járnak, s ebben az életkorban nem terhelhetjük ilyesmivel a résztvevőket. Számtalan fontos témánk van, a madárgyűrűzéstől, a fafajfelismerésig, s az erdő – mint élőhely – bemutatásáig, a gomba szerintem egyelőre túlságosan „nagy falat” lenne. Persze van abban ráció, hogy mindenki megtanulhatná megkülönböztetni egymástól a mérgező és az ehető gombákat, s ezt érdemes lenne már kisebb korban elkezdeni. De szerintem félő, hogy a gyerekeket a félig-meddig elsajátított tudás csak felbátorítaná, s olyan gombákat is leszednének, amilyeneket nem kellene – osztotta meg velünk az aggályait az iskolavezető.

Ötféle tárgyból vizsgáztak

Kíváncsiak voltunk arra is, mennyit kell tanulni egy gombaszakértőnek, hogy tévedhetetlen szakemberré válhasson.

– Először is szeretni kell a gombát – kezdte a legfontosabbal Gál Erzsébet, a Nyíregyházi Piaccsarnok gombaszakértője, hozzátéve mindjárt, hogy a hivatás emellett komoly felkészülést is kíván, hiszen ember­életekről van szó.

– Gyermekkorom óta gombászom, még a nagyszüleim vittek el magukkal először, s csak azokat a gombákat raktuk a kosarunkba, amelyeket ismertünk. Valahogy ebből jött aztán később az ötlet: dolgozhatnék gombaszakértőként. El kellett végeznem egy 12 hónapos tanfolyamot, s immár 24. éve a szakmában vagyok.

– Hogy nehéz volt-e megtanulni mindent? Ötféle tantárgyunk volt, s 150 hazai gombafajtát kellett ismernünk és felismernünk. Tanultunk a termőfolyamatokról, volt alaktan, kereskedelem és tartósítás, termesztés és gomba-toxikológia tárgyunk. A végén terepgyakorlatra vittek, s jöhetett a szóbeli és gyakorlati vizsga. Emlékszem, ha egyet, kettőt nem sikerült a gombák közül felismernünk, azt még elnézték, de a mérgezéstannál nem lehetett hibázni, elégtelent vagy jelest kaphatott a vizsgázó – idézte fel az egykor történteket.

Jobb megszabadulni tőle

Körbepillantva Erzsébet munkahelyén, mindjárt feltűnt, hogy számtalan gombaismereti szakkönyv sorakozik a polcokon. Időnként azokba is bele szokott lapozni, már csak a tudás frissen tartása miatt is. – Találkoztam olyan gombával a praxisomban, amilyet korábban soha nem láttam. Ilyenkor segítségemre vannak a könyvek, vagy az internet. De ha egyik se segít, jobb a kis élőlénytől megszabadulni.


Fokozottan ellenőrzik a város parkjait

– Az idén még nem kaptunk bejelentést a város parkjaiban lévő mérgező gombáról – mondta el megkeresésünkre Szabó Edina, a NyírVV sajtószóvivője.

– Jellemzően a Korányi úti piacnál, az alsó parkoló melletti zöldfelületen fordul elő, hogy kinő a gomba, tavaly pedig Sóstón, a Blaha Lujza sétány parkjában találtunk néhány példányt. Munkatársaink fokozottan ellenőrzik és takarítják ezeket a területeket, a játszóterek állapotát pedig egyébként is rendszeresen ellenőrizzük, s ha szükséges, intézkedünk – nyugtatta meg olvasóinkat Szabó Edina, s nem mulasztotta el hozzátenni, hogy a Búza téri Piaccsarnokban hétfőtől szombatig 6-tól 13 óráig, vasárnap pedig 6-tól 9.30 óráig gombaszakellenőr segít a gombagyűjtőknek a kalaposok vizsgálatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában