Helyi közélet

2017.05.24. 19:53

Játékos hajlam hatlövetűvel és borzongással

Nyíregyháza - Kötélből vannak az idegei a mozikvíz győztesének, ugyanis nagy rajongója a horror műfajának.

Nyíregyháza - Kötélből vannak az idegei a mozikvíz győztesének, ugyanis nagy rajongója a horror műfajának.

Aki gyakori vendége a Krúdy Art Mozinak, a Váci Mihály Kulturális Központ filmszínházának, jól tudja: változatos filmműsoraik mellett játékos vetélkedőkkel is igyekeznek magukhoz édesgetni a filmbarátokat. Szerdán a legújabb kvízjátékukban hirdettek győztest, s a pályázóknak ezúttal a cannes-i filmfesztivál dobogós alkotásait érintő ismereteikről kellett számot adniuk.

– Öt héten át, öt fogós kérdésre kellett megválaszolni – avatott be a részletekbe a versenyzőtársakat maga mögé utasító nyíregyházi Ferenczi Péter. – Nem volt egyszerű, s komoly kutatómunkát igényelt a tesztlap kitöltése. Egyébként imádom a filmes kvízeket, s minden filmes témájú játékra nyitott vagyok, bár Cannes, mint téma, nem kimondottan az erősségem– mesélte.

Ám a legnagyobb meglepetés akkor jött, amikor Péterről kiderült, hogy gyerekkora óta, s a mai napig nagy rajongója a horror műfajának. Azon belül is a ’60-as, ’70-es évek olasz horrorjai, s a ’80-as, ’90-es évek borzongásra invitáló trash vagy slasher filmjei az első számú kedvencek. Mindemellett 11 éve horrorfórumozik, s filmkritikákat is ír olykor-olykor.

– Ez amolyan fiús dolog – tette hozzá gyorsan az elképedésünket látva – egy rajongó egyébként sem a borzalmakra, hanem a filmes megoldásokra „gerjed”. Például arra, mi mindent voltak képesek elkövetni a trükk- és maszkmesterek a hatás érdekében a CGI, vagyis a számítógépes trükkök megjelenése előtt. Ezeknek a régi filmeknek – ahogy egy tisztességes iparosmunkához illik – még volt atmoszférájuk, különleges hangulatuk. Péntek 13, Halloween, Rémálom az Elm utcában, majd az Alien, a Benjamin Button különös élete, az AI – Mesterséges értelem vagy a Terminátor 2 – ezek az kedvenceim, de a western műfaját sem vetem meg, Sergio Leone spagettiwesternjeiért „ölni is tudnék” – árulta még el magáról, újabb meglepetéseket is okozva. Kiderült ugyanis, hogy zenében viszont nem a death metál, hanem a progresszív zene nagy rajongója, s kedvenc zenekara a Pink Floyd.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában