Helyi közélet

2017.05.24. 10:51

Még te is lehetsz sárkányölő!

Nyíregyháza - A színészek jókedvű komédiázása, a dalok és a remekmívű bábok hamar elragadják az óvódásokat.

Nyíregyháza - A színészek jókedvű komédiázása, a dalok és a remekmívű bábok hamar elragadják az óvódásokat.

A gyermekeknek játszani az igazi! A színész számára az öröm akkor hatványozódik, ha nemcsak nekik, hanem velük együtt lehet mókázni. A Sárkányölő Krisztián ilyen interaktív produkció, amelyben megesik, hogy a címszereplő nem is Krisztián. Hanem Eszter. Vagy Jani. Esetleg Dóri.

Eszter, a sárkányölő

A MŰvész Stúdióban színre vitt, eredetileg bábjátéknak íródott mű, Janik László felező nyolcasokban megszólaló darabja négy kiváló fiatal színész tolmácsolásában az óvodásokat, felnőtt kísérőiket (és e sorok íróját) egyaránt elvarázsolta. A mesei toposzokból épülő, nem túl bonyolult cselekmény szerint Regős János (Rák Zoltán) elbeszéli, hogy egy gonosz sárkány elrabolta a király leányát, Mufurckát. Az a kérdés, fogságából ki és hogyan mentse meg. Csakis egy lovag vállalkozhat erre a kockázatos feladatra. Épp ezért Regős és barátai (Illyés Ákos, Kosik Anita, Dézsi Darinka) „lovagi tornát” rendeznek: a jelöltek a publikum vállalkozó szellemű ovisai közül kerülnek ki.

Üdítő előadás

Több próbát kell kiállniuk, míg végül a győztes jutalma az, hogy – minden nehézséget legyőzve – megszabadíthatja Mufurckát a szörnyű rabságból. Mire azonban a számtalan nehézségen keresztülverekedi magát, s eljut hozzá, kiderül, valami furcsa tartja fogva a lányt. Hogy mi? Legyen titok! Miként az is, miképpen történhetett meg, hogy eme délelőtti előadás alkalmából a játék címe megváltozott és Sárkányölő Eszter lett…

Bal József sziporkázóan ötletes rendezésében a színészek elemükben vannak. A jókedvű komédiázás, a kellemes dalok (Kazár Pál), a bájos fordulatok, a lenyűgözően szellemes, embernagyságú, s a játszók által mozgatott remekmívű bábok (látvány- és bábtervező: Pálóczy Magdolna) elragadják a kis nézőket, akik egyébként pillanatok alatt a színészek partnereivé váltak.

Bal József és csapata olyan üdítő (olykori intertextusait és zenei idézését tekintve a felnőttekre kikacsintó) előadást hozott létre, amely többszöri megnézésre sarkall. S ha engedünk a csábításnak, kiderül, hogy nemcsak Eszter lehet sárkányölő, hanem mondjuk Sándor, József, Benedek. Esetleg Szervác, Pongrác vagy Bonifác…

- Karádi Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában