Helyi közélet

2017.05.13. 18:02

„Mester és tanítványa” vacsoraest - A diákok megmutatták, mit tanultak az évek alatt

Nyíregyháza - Különleges eseménynek adott otthont nemrégiben a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiuma: az intézmény első alkalommal szervezett „Mester és tanítványa” vacsoraestet.

Nyíregyháza - Különleges eseménynek adott otthont nemrégiben a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiuma: az intézmény első alkalommal szervezett „Mester és tanítványa” vacsoraestet.

A kulináris élményekben gazdag esemény egyik célja az volt, hogy a tanítványok a mestereik támogatásával megmutassák mindazt, amit a gyakorlóhelyeken tanultak, de fontos volt az is, hogy a duális képzés résztvevőivel szorosabbra fűzzék a kapcsolatot, ezért a szakképzésben együttműködő vállalkozások, szervezetek, intézmények vezetőit hívták meg az estre. A vendégeket Gurbánné Papp Mária, az SzC főigazgatója, valamint a házigazda intézmény igazgatója, Tóthné Zsigó Zita köszöntötte, majd elkezdődött a pompás vacsora. Az estről az iskola 9. osztályos diákja, Minya Noélia számolt be lapunknak.

Rafinált fogások

– A „Mester és tanítványa” vacsoraest középpontjába olyan szakközépiskolás diákok kerültek, akik az őket tanító mesterek támogatásával igyekeztek tányérról tányérra szemléltetni, mi mindent tanultak az idők során, közel kétéves gyakorlati képzésük alatt. Összesen harmincnyolc diák és húsz mester dolgozott fáradhatatlanul azon, hogy minden a helyes sorrendben, tökéletes állapotban kerüljön az asztalra. A vacsoraesten két moderátor diák bevezető szavaival hangolódhattak a vendégek az egyes fogásokra, segítségükkel engedhettek teret a kulináris élvezeteknek. Az elsőként felkínált különlegesség – medvehagyma-krémleves kacsamorzsákkal – biztosan mindenkit meglepett, de ahogy a menüben haladtak előre, a vendégek megszokták, hogy minden megjegyezhetetlen nevű ételt egy újabb rafinált gondolatba tekert fogás követ. Ez azonban csak még kíváncsibbá és persze éhesebbé tette a türelmes hallgatóságot. Kiderült, hogy ez nem volt hátrány, sőt megérte várni! A menüben mindenki örömére ugyanúgy helyet kaptak a magyaros, fűszeres ízek, mint a tányérokat és szíveket meghódító, pikáns, egzotikusan édes vagy éppen a tenger gyümölcseiből kínált falatok.

A résztvevők megkóstolhatták a Szent Jakab-kagylót fetás-gyömbéres rizottóágyon, rákfarokkal tálalva, amit spárgával és citromos vajmártással bolondítottak meg a szakácsok. A látogatók felszúrhatták villáikra a főételt, a chilis-mogyorós bundában sült sertéspecsenyét is, csakúgy, mint az édesburgonya-szuflét, és mindezt belemárthatták a kakukkfüves jus-be, ami a pecsenye sült zsírjából készült.

Művészi alkotások

A vacsoravendégeknek a tányérjukon lévő ételeket szemlélve olyan érzésük támadt, mint ha művészi alkotásokkal találkoznának. Különleges élmény volt, amikor a főétel jérceszárnytövére vagy a vörös sóska és a gránátalmás-málnás chutney közé tévedt az evőeszközük: onnantól kezdve ugyanis nem volt megállás! Minden falat egyedülálló volt, az élményt pedig egy könnyed, üde, szénsavas kísérő tette teljessé, a Teleki rozé. Igazi ízorgia volt a javából, ahol nem csak az ínyencek, de a hagyományos ízek kedvelői sem maradtak éhesek. A vacsora után még egy jó darabig székhez láncolva ült a társaság, vidáman kortyolgatva azt a kiváló, elegáns Tokaji szamorodnit, amit a pincérek az utolsó fogás, az újragondolt vargabéles mellé töltöttek ki.

Mindenki szomorúan konstatálta, hogy az ételek megfogyatkozása egyben a távozást jelzi, nem bánták volna, ha tovább tart a vacsoraest. A vendégek elégedetten álltak fel az asztalaik mellől, a mesterek és tanítványaik pedig büszkék lehetnek, hiszen rendkívül magas színvonalú munkát végeztek – írta Minya Noélia.

Ez volt a menü

Medvehagyma-krémleves marhapofa-derelyével, mangalica chipsszel, kacsamorzsával, tejfölhabbal, sült virággal

Szent Jakab-kagyló fetás-gyömbéres rizottóval, rákfarokkal, rukkolával, répatextúrákkal, spárgával, citrusos vajmártással

Sertés szűzpecsenye chilis mogyorókéregben, édesburgonya-szufléval, kakukkfüves jus-vel

Magvas ropogós jérceszárnytő langyos vörös sóskával, töltött burgonyával, gombapapírral, gránátalmás-málnás chutney-val

Vargabéles újragondolva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában