Helyi közélet

2017.05.09. 15:38

Nem játék a feltöltőkártya

Nyíregyháza - A szolgáltatók június 30-i felülvizsgálják az előfizetői szerződésállományt.

Nyíregyháza - A szolgáltatók június 30-i felülvizsgálják az előfizetői szerződésállományt.

Bő fél éve 155:40 arányban szavazta meg az Országgyűlés azt az indítványt, amely új korszakot nyit a hazai mobiltelefonos világban. Eszerint szigorítások lépnek életbe az úgynevezett prepaid (előre fizetős, feltöltőkártyás) szolgáltatásoknál. A törvény 2017. június 30-i határidővel a szolgáltatók kötelezettségévé teszi a meglévő előfizetői szerződésállomány felülvizsgálatát. Az új jogszabály azt is meghatározza, hogy a jövőben egy magánszemély legfeljebb 10, míg egy cég legfeljebb 50 hanghívásra szolgáló feltöltőkártyás előfizetéssel rendelkezhet.

Feltöltőkártyás telefont zömmel azok használnak, akik viszonylag keveset telefonálnak, és akik inkább az elérhetőségre törekednek, nem pedig a híváskezdeményezésre.

Eddig nem volt arra vonatkozó mennyiségi korlátozás, hogy kinek pontosan hány kártyája lehet. A Pintér Sándor belügyminiszter által a kormány nevében beterjesztett törvény indoklásában ez szerepelt: „Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeire – különösen a terrorizmus elleni fellépésre – tekintettel szükséges az előre fizetett díjú előfizetői mobil rádiótelefon szolgáltatásokkal való visszaélések megelőzéséért, kiküszöböléséért a hatályos szabályok szigorítása”.

A Vodafone sajtóosztálya megkeresésünkre közölte: „a Vodafone Magyarország folyamatosan egyeztet az érintett szervekkel, hogy az ügyfelek kényelmét szem előtt tartva a lehető legjobb megoldás szülessen. A 10-nél több prepaid SIM kártyával rendelkező ügyfelek március, április és május folyamán SMS értesítést kaptak, nekik legkésőbb június 30-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy melyik 10 kártyát akarják megtartani. A nyilatkozatot a telefonos ügyfélszolgálaton, vagy személyesen a Vodafone üzletekben lehet megtenni. Amennyiben valaki nem a saját nevére szóló prepaid SIM kártyát használ, akkor a kártyát az eredeti tulajdonostól történő elidegenítést követően a Vodafone üzletekben új szerződés megkötésével veheti a nevére.

Adategyeztetésre minden prepaid SIM kártya esetében szükség van, melyet személyazonosító okmányokkal a telefonos ügyfélszolgálaton, személyesen az üzletekben, valamint hamarosan online felületen is lehet intézni. A Vodafone mindent megtesz azért, hogy egyetlen olyan ügyfelének se szűnjön meg a szerződése, aki önhibáján kívül nem tudta az adatait egyeztetni”.

A Telenor közleménye szerint azoknak, akik az üzletekben szeretnék intézni az adategyeztetést, javasolják a legkevésbé forgalmas, hétköznap 11 és 15 óra közötti időszakot. A Magyar Telekomnál is lehetőség van online egyeztetésre a feltöltőkártyás ügyfeleknek, és a távközlési cég kedvezménnyel is ösztönzi erre ügyfeleit.

KM


A KSH legfrissebb, szeptemberben közzétett adatai szerint mintegy 11,7 millió mobilos előfizetés van Magyarországon, ebből 4,8 millió SIM-kártyás előrefizetős. Amíg a feltöltőkártyát használók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai alapján havonta átlagosan 17 hívást indítanak, összesen 29 percet beszélnek, és 3 sms-t küldenek, az előfizetéses mobiltelefonhasználók paraméterei (havi átlagban 79 hívás 195 perc hosszúságban és átlagban 17 sms küldésével) más szokásokat mutatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában