Helyi közélet

2017.05.16. 12:36

Orvos szeretne lenni a Zrínyi-plakettel elismert diák

Nyíregyháza - Nincs ideje unatkozni Balázs Attilának, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium végzősének! Most az írásbeli érettségikre koncentrál (azt mondja, a magyarral, a matekkal és a törivel nem volt gondja), számára a legnagyobb kihívást az emelt szintű biológia- és kémiaérettségi jelenti.

Nyíregyháza - Nincs ideje unatkozni Balázs Attilának, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium végzősének! Most az írásbeli érettségikre koncentrál (azt mondja, a magyarral, a matekkal és a törivel nem volt gondja), számára a legnagyobb kihívást az emelt szintű biológia- és kémiaérettségi jelenti. És a legfontosabbat is, hiszen ezeken múlik, hogy felveszik-e a Debreceni Egyetemre. A mögötte álló időszak is izgalmas volt, hiszen negyedik lett a német-OKTV-n, a ballagáson pedig ő kapta a Zrínyi-plakettet, amellyel a legkiemelkedőbb diák teljesítményét ismerik el, és amit minden évben csupán egyetlen végzős vehet át.

Orvos szeretne lenni, mert mint mondja, önzetlen és szeret másokon segíteni, számára ez teljesen természetes.

Sok élményt visz magával

– Már általános iskolában megszerettem a természetismeretet, később a biológiát és a kémiát, a jegyeim jók voltak, és a családom is támogatta, hogy orvosira jelentkezzek – mesélte lapunknak a fiatalember, aki a német nyelv szeretetét is Balkányból hozta magával.

– Nagyon jó tanárom volt, kiváló alapokat szereztem, és már a gimnázium második osztályában letettem a felsőfokú nyelvvizsgát. Tavaly a némettanárnőm, Kovácsné Győri Gabriella megkérdezte, lenne-e kedvem képviselni az iskolát az OKTV-n – természetesen igent mondtam. Akkor az volt a célom, hogy bekerüljek a döntőbe – a 17. lettem –, az idén pedig ezen az eredményen szerettem volna javítani.

Sikerült, hiszen a negyedik helyen végeztem, de úgy, hogy ebben az évben inkább már az emelt szintű érettségire koncentráltam. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a diplomaszerzés után néhány évet külföldön töltsek, de Magyarországon képzelem el a jövőmet. Szeretnék itthon élni és dolgozni, és ha lehet, közel maradni a családomhoz, a barátaimhoz. A szüleim büszkék rám, és én azzal tudom nekik meghálálni azt, amit értem tettek és tesznek, ha jól teljesítek – mondja Attila, aki örül annak, hogy az Arany János Tehetséggondozó Programban tanulhatott.

– Olyan helyeken jártam, ahová egyébként nem biztos, hogy eljuthattam volna, sok élményt viszek magammal a kollégiumból, de a program révén remek embereket is megismerhettem.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában