Helyi közélet

2017.05.13. 16:16

Ötmilliárd tisztán a szennyre

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az önkormányzatok, és az eddig kimaradtak is örülnek a fejlesztésnek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az önkormányzatok, és az eddig kimaradtak is örülnek a fejlesztésnek.

Több mint 2300 háztartást és összesen 7 kelet-magyarországi települést kötnek a már meglévő megyei csatornahálózatba, derült ki a vízgazdálkodási közbeszerzés nemrég kihirdetett eredményéből.

A szennyvíztisztító és csatornahálózati fejlesztéseket az EuroAszfalt Kft. és a Beton­útépítő Zrt. alkotta E-B 2020 Konzorcium végzi, s az 5 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település – Balkány, Tunyogmatolcs, Fülpösdaróc, Géberjén és Györtelek – mellett két Hajdú-Bihar megyei – Hajdúnánás és Hajdúdorog – is érintett.

Végre teljes lesz a szolgáltatás

A beruházás összértéke közel 5 milliárd forint, s az ingatlanbekötéseken túl a szennyvíztisztító telepek technológiai fejlesztése is megvalósul. Lapunk utánajárt, hol tart a Nemzeti Fejlesztési Programiroda projektje, a Szamos mentén 3 érintett település vezetőjéhez is bekopogtattunk információkért.

– Kényelmesebb, komfortosabb és környezetbarátabb megoldás – sorakoztatta a szennyvízfejlesztés mellett szóló érveket Máténé Vincze Andrea, Géberjén polgármestere, nem elhallgatva azt sem, hogy a fejlesztésnek „ára van”: mivel a vízdíjhoz ezután szennyvízdíj is társul, valamivel többet kell majd fizetnie a szennyvízhálózatba újonnan becsatlakozó 106 családnak.

– A hálózatkiépítés első üteme még a kilencvenes években befejeződött, akkor ezek a háztartások kimaradtak a körből. Húsz év után végre 100 százalékos lesz a szenny­vízrendszer kiépítettsége. Május elején volt az első úgynevezett kooperációs értekezlet, túl vagyunk a közbeszerzésen, a fő- és alvállalkozók kiválasztásán, felvonultak a szakhatóságok, elkészültek a kivitelezési tervek, rendben vannak az engedélyezések is, szóval kezdődhetnek a munkálatok – újságolta a településvezető.

Hozzátette: a környezetkímélő, modern megoldásnak köszönhetően nem kell többé szippantós kocsit hívni, a „szagos szolgáltatás” alkalmanként 10 ezer forintjába fáj a háztartásoknak.

A szennyvíztelep is kibővül

Tunyogmatolcson is átadták már a munkaterületet, tudtuk meg Soltész Bertalan polgármestertől. A kivitelezők járják a települést, lefényképezik a házakat, kocsibejárókat, hogy a munka végeztével vissza tudják állítani az eredeti állapotot.

– A fővezetékünk már az első ütemben elkészült, 204 háztartást rá is csatlakoztattunk, de 764-nek a bekötése csak most történhet meg, s kibővítjük a szennyvíztelepünket is. A Liszt Ferenc utca marad ki egyedül a vasúton túl, mert a vágányok alatt drága lenne átvezetni a csöveket, de valamilyen megoldást oda is ki kell majd találnunk – tette hozzá.

Még a mellékutcákban is

– Jelenleg egy önkormányzati kft. szippantóautója végzi a munka dandárját, a györtelekiek túlnyomó része tehát örömmel értesült róla, hogy erre már nem sokáig lesz szükségük – kommentálta a hírt lapunk érdeklődésére Halmi József, a szatmári település első embere, akitől megtudtuk azt is: a 325 háztartást érintő munkálatokat még ebben a hónapban elkezdik.

– Eddig csak a főút mentén lakók élvezhették a szolgáltatás előnyeit, ezután minden mellékutcában rendelkezésre áll majd – érzékeltette a polgármester, mit is jelent a helyieknek a beruházás.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában