Helyi közélet

2017.05.16. 18:32

Példázat az újrakezdésről a színházban

Nyíregyháza - A Nemzeti Színház vendégelőadásában láthatja a nyíregyházi közönség a Vitéz lélek című darabot.

Nyíregyháza - A Nemzeti Színház vendégelőadásában láthatja a nyíregyházi közönség a Vitéz lélek című darabot.

„Keresve sem találhatnék a világiroda­lomban még egy olyan szerzőt és darabot, amely most jobban illene hozzánk, (…) mint Tamási Áron és a Vitéz lélek. Leginkább a derű miatt, ahogyan ez a történet megszólal. Lehet, hogy az ő drámai életművében vannak a Vitéz léleknél erőteljesebb, a színpadi karakterformálás szempontjából érettebb, ha tetszik, drámaibb alkotások, de bizakodóbb aligha” – nyilatkozta 2013-ban Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője a Nemzeti Színház új direktoraként.

„A Vitéz lélek az újrakezdés darabja – az első világháború után játszódik és a másodikban íródott. Amikor romokban a házunk, a hazánk, mivel lehet újrakezdeni, s főleg milyen hozzáállással? Egy szamár – a darabban testi mivoltában meg sem jelenő figura – a maga alázatosságával, a hátán hordott keresztjével több mint jelkép. S persze a darab középpontjában ott van még a szerelem csodája is. A mese, ami egyre inkább hiányzik az életünkből” – olvasható a Nemzeti Színház honlapján az előadásról, melyet hamarosan a nyíregyházi közönség is láthat a Móricz Zsigmond Színházban.

A műfaját tekintve komoly játékként aposztrofált, háromfelvonásos darabot május 23-án, kedden 19 órától tekinthetik meg a színház szerelmesei olyan művészek előadásában, mint Trill Zsolt, Horváth Lajos Ottó, Martinovics Dorina vagy Reviczky Gábor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában