Helyi közélet

2017.05.31. 08:30

Szén-dioxid kvóták eladásával csaltak - 100 milliós kárt okoztak

Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya jelentős értékre elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást H. N. P. 58 éves budapesti lakos és társa ellen.

Nyíregyháza - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya jelentős értékre elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást H. N. P. 58 éves budapesti lakos és társa ellen.

A nyomozás adatai szerint a férfi osztrák állampolgárságú társával 2013. április 12-én a bécsi cégbíróságon bejegyeztetett egy gazdasági társaságot azzal a céllal, hogy tényleges üzleti tevékenység nélkül 2013 és 2014 években Magyarországon szén-dioxid kvóták eladásának valótlan ígéretével magyar állampolgároktól pénzt szerezzenek. A sértettek részére az általuk befizetett összeg értékének megfelelő, a szén-dioxid kvóták után járó és cégük nevében kibocsátott tanúsítványokat adtak, amelyekről azt állították, hogy forgalomképesek, értékük folyamatosan emelkedik, azokkal a cég kereskedelmi platformján, illetve a tőzsdén is lehet kereskedni, valamint egy év elteltével cégük az ügyfél kérésére 33 %-os hasznot biztosítva akár vissza is vásárolja azokat. A sértettek megtévesztéséhez igénybe vették több, a cég jogszerű működésével kapcsolatosan megtévesztett üzletkötő, pénzügyi tanácsadó segítségét is, akiknek a tevékenységükért jutalékot fizettek.

A rendőrség megállapította, hogy a gazdasági társaság nem rendelkezett és nem is kereskedett szén-dioxid kvótákkal, a gyanúsított és osztrák állampolgárságú társa kizárólag a jogtalan haszonszerzésre törekedett. A cég képviselői a sértettek által befektetett összegeket visszafizetni nem tudták, illetve H. N. P. 2014 évben ismeretlen helyre távozott, a sértettek és a hatóság részére elérhetetlenné vált. A bűncselekménnyel okozott anyagi kár - az eddig beazonosított 104 sértett sérelmére- meghaladja a 100.000.000 forintot.

A rendőrség kezdeményezésére a cég két képviselőjének elfogása érdekében európai elfogatóparancs kiadására került sor, ami alapján H.N.P. budapesti lakost 2017. május 26-án Budapesten elfogták, osztrák társának felkutatása jelenleg is folyamatban van.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a férfit gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatásának indítványozását. Az illetékes ügyészség indítványára a Nyíregyházi Járásbíróság 2017. május 29-én elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában