Helyi közélet

2017.05.27. 21:23

„Szín és vonal”, valamint „föld és tűz” egyszerre a nyírbátori múzeumban

Nyírbátor - Még 2017. június 8-ig látható a MNM. Báthori István Múzeumában, Nyírbátorban az a két kiállítás, amelyet Maghy Zsolt főiskolai tanár egyszerre nyitott meg.

Nyírbátor - Még 2017. június 8-ig látható a MNM. Báthori István Múzeumában, Nyírbátorban az a két kiállítás, amelyet Maghy Zsolt főiskolai tanár egyszerre nyitott meg. John Geoffry Roake Dél-Angliában született festőművész alkotásai a „szín és vonalak” világából érkeztek. Kiállításának címe a „Festmények Angliából” címet viseli. Képei a múzeum folyosóján ékeskednek.

A kiállító teremben elhelyezett fekete kerámiák a „Tűz és a Föld művészete” címmel e két őselemnek a gyermekei. A Hortobágy és a Sárrét határán lévő Nádudvaron évszázadok óta – először 1711-ből említik a források a családot – élő, és a fazekasságot mesterfokon mívelő, a mesterséget apáról fiúra örökítő Fazekas família egyik legfiatalabb tagjának, ifj. Fazekas István fazekas, népi iparművész kezei hozták életre őket. Talán legnagyobb erényük ezeknek az általa készített csodaszép daraboknak, hogy egyre jobban, tökéletesen funkcionáló dísztárgyak. Nem önmagukért valóságuk, nem kizárólag szépségük, de a napi életben való használhatóságuk fogja meg a látogatót.

- Tanyik József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában