Helyi közélet

2017.05.08. 13:06

Új képzési programokat dolgoznak ki

Nyíregyháza - Nemzetközi partnerek bevonásával egy magas színvonalú nyári egyetem szervezésébe kezd a Nyíregyházi Egyetem.

Nyíregyháza - Nemzetközi partnerek bevonásával egy magas színvonalú nyári egyetem szervezésébe kezd a Nyíregyházi Egyetem.

Nagy álmot dédelget egy ideje a Nyíregyházi Egyetem, ugyanis azt tervezték el, hogy az Erasmus+ programban rejlő lehetőségeket kiaknázva, s külföldi egyetemekkel összefogva új, közös képzési programokat dolgoznak ki. Erről Nagyné Dr. Schmelczer Erika, az Idegennyelvi Oktató és Vizsgáztató Központ tanára beszélt az egyetem első Erasmus+ International Days - Education Without Borders (Oktatás határok nélkül) elnevezésű rendezvényhetének hétfői megnyitóján. Mint mondta a programsorozattal nem csupán az Erasmus+ népszerűsítése volt a cél. Szeretnék felmérni, milyen együttműködő partnerekre támaszkodhatnak a jövőbeli terveik megvalósításában, s ehhez milyen oktatói és hallgatói bázisra támaszkodhatnak.

– Tulajdonképpen – pénzt és fáradtságot nem kímélve, s külföldi előadókat bevonva – egy tematikus nyári egyetemet szeretnénk létrehozni itt Nyíregyházán, s az ehhez szükséges kapcsolatrendszert kezdtük el kiépíteni. Azt reméljük, 10 év elteltével – s a magas színvonalnak köszönhetően – sorban állnak majd a külföldi tanárok, professzorok, hogy ezen a nyári egyetemen taníthassanak – tért a lényegre mindjárt a központvezető.

A hétfőn nyíló programsorozathoz kapcsolódóan elmondta azt is, hogy az egyetemen fontos prioritást élvez a „nemzetköziesítés”. Ez annyit jelent, hogy a nyíregyházi felsőoktatási intézményen keresztül a megye, a város, s tulajdonképpen az egész régió szeretne minél markánsabban jelen lenni a nemzetközi tudományos és felsőoktatási színtéren. Az Erasmus+ Program – amelyet immár a felsőoktatás mellett a köznevelésre, a felnőttképzésre, s az ifjúsági tevékenységek támogatására és finanszírozására is kiterjesztettek – remek lehetőséget nyújt a nemzetközi színtéren már bizonyított jó gyakorlatok itteni hasznosításához.

Hétfőn angol nyelvű előadásokat hallgathattak az érdeklődők. Az egyetem vendége volt Christine Demaecker, a Brüsszeli ULB Egyetem Erasmus-koordinátora, s egyben dékánhelyettese; Dr. Jean Gomez, a Brüsszeli ULB Egyetem nyugalmazott tanára, aki eddig is sok nyíregyházi hallgató elhelyezkedését segítette; Dr. Hamburg Andrea, a Nagyváradi Egyetemről, aki egy éppen formálódó kapcsolat képviselőjeként járt Nyíregyházán, s előadást tartott dr. Takács Tamara, a Nyíregyházi Egyetem Szociálpedagógiai Intézeti Tanszékének vezetője is. A keddi – magyar nyelvű – napon pedig a Nyíregyházi Egyetem képviseletében Késmárki Krisztina, Dudás Éva és Dr. Páy Gábor, a Szent István Egyetemről pedig Kátai Henrietta tart előadást.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában