Helyi közélet

2017.05.10. 17:29

Zéró lerakás – de vajon lehetséges?

Nyíregyháza - Szeretnék elérni, hogy a hulladék-újrahasznosítás aránya száz százalék legyen.

Nyíregyháza - Szeretnék elérni, hogy a hulladék-újrahasznosítás aránya száz százalék legyen.

A Zéró lerakás – Nemzeti Hulladékgazdálkodási Mintaprojekt a körforgásos gazdaság megvalósítására című konferenciának adott otthont kedden a megyeháza Bessenyei-nagyterme.

– Az előadók ma körképet adnak arról, milyen módokon válhatnak valósággá a megfogalmazott célok, például a nulla emisszió – mondta köszöntőjében Seszták Oszkár, a konferenciát szervező megyei közgyűlés elnöke.

Az ország minden pontjáról

– Az előttünk álló fejlesztési időszakkal, valamint az Európai Unió előírásaival kapcsolatban 2020-ig vannak meg az aprólékos terveink. Ez a konferencia kiváló lehetőség arra, hogy az egész országból idesereglett szakértők segítségével előre gondolkodjunk, a javaslatokon, vitákon keresztül elősegítsük egy fenntartható és működőképes rendszer megszületését – fogalmazott megnyitóbeszédében a fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszol­gáltatásokért felelős államtitkár.

Szabó Zsolt kiemelte: nemcsak az számít, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakókba és növekedjen a külön gyűjtött anyagok aránya, hanem az is, hogy mindez gazdasági szempontból is fenntartható legyen.

Személetformálás

– A következő időszak egyik fontos feladata a környezettudatos szemlélet népszerűsítése, ezen a területen ugyanis nagy az elmaradás, különösen, ami a szelektív gyűjtést és a környezetünk hulladékmentesítését illeti – tette hozzá az államtitkár.

Biogázzal a felmelegedés ellen

– Ma már közismert a globális felmelegedés jelensége. Szakértők szerint a két Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedést még kibírjuk,

azonban Szabolcs-Szatmár-­Bereg megyében – ahol a legnagyobb mértékű a felmelegedés Magyarországon – máris 1,6–1,7 Celsius-foknál tartunk – ezt az adatot Barta István, a társ­szervező Bio-­Genezis Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója közölte.

– Nem újdonság, hogy települési hulladékból is lehet biogázt előállítani, bár hazánkban még szokatlan. Ezzel a módszerrel a megyében évi 140 ezer tonna ­üvegházhatású gáztól kímélhetjük meg a környezetet – említett egy lehetőséget Barta István.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában