Helyi közélet

2017.06.21. 16:05

Adtak és kaptak is Bélyben a Béres kollégisták

Záhony - A tanév utolsó napjaiban a közeli felvidéki Bélybe látogattak el a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai és tanárai.

Záhony - A tanév utolsó napjaiban a közeli felvidéki Bélybe látogattak el a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai és tanárai.

A kollégiumi küldöttség a 9 osztályos alapiskolát kereste fel, ahová korábban már három alkalommal is vittek adományokat a határvárosi diákotthon képviselői.

Az intézményben Dr. Kalinák Szabolcs igazgató úr nyújtott tájékoztatást az iskola életéről, mindennapjairól. A körzeti beiskolázású tanodában jelenleg 200 kisdiákot húsz pedagógus palléroz. A direktor ottani ténykedését megelőzően két sátoraljaújhelyi középiskolában is vezető-helyettesként dolgozott, így érdekes összehasonlítással élt a magyar és a szlovákiai iskolarendszer sajátosságait illetően. A bélyi iskola kívülről kopottas épületében bensőséges hangulatú oktató-nevelő munka folyik, jónak nevezhető szakos ellátottság és átlagon felüli tárgyi-technikai feltételek közepette. A tanulók megannyi sikert tudhatnak magukénak a különféle tantárgyi versenyeken, a kulturális és művészeti seregszemléken. A záhonyiak ezúttal sem mentek üres kézzel, hiszen nyolc doboz szépirodalmi kiadvánnyal, tankönyvvel és széles választékot kínáló folyóirat állománnyal segítették a bélyi pedagógusok és diákok további munkáját. A spontán látogatók pedig ízelítőt kaptak a felvidéki magyaros vendégszeretetből és érzelmileg feltöltekezve indulhattak haza, Záhonyba. A küldöttség megtekintette a falu határában található Sennyey Kastélyt, ahol uniós támogatással látványos felújítási munkák vették kezdetüket a korábbi években.

A Dr. Béres József Kollégium diákjainak ez volt a 15. felvidéki adományozó útja, 1996-ban elindított missziójuk során pedig 54 esetben segítettek alkalmanként egy, vagy két külhoni magyar tannyelvű intézményt.

- Katona Dávid -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában