Helyi közélet

2017.06.14. 11:25

Lebontják a Bóni-múzeumot

Nyírbátor - A költözéstől azt várják, hogy még többen látogassák a kiállítást.

Nyírbátor - A költözéstől azt várják, hogy még többen látogassák a kiállítást.

A maga nemében egy páratlan hely-, ipar- és családtörténeti gyűjteménnyel gazdagodhat Nyírbátor közönsége: az önkormányzat ugyanis azt szeretné, hogy az Unilever gyár területén működő Bóni-múzeum anyagát vegye át a Báthori István Múzeum, s ezzel váljon teljessé a Nyírbátor évszázadai kiállítás legújabb kori része.

A dolgozók is kedvelik

Ficsor Klaudia, a múzeum tárlatvezetője elmondta: maga a kiállítás 1974 óta van a jelenlegi helyén az eredeti állapotában, általában közép- és általános iskolai csoportok, valamint nagyon sok nyugdíjas csoport látogatja, de a cég dolgozói is kedvelik a tárlatot.

– Elsősorban az épület hangulata és az illatok fogják meg a vendégeket. Teljesen ledöbbennek, hogy itt a sör- a tégla- és a cserépgyártáson át a kenyér- és gőzgyártásig minden volt.

Mudri Imrének, a Nyírbátori Kulturális Központ jelenlegi vezetőjének családi kötődése van a Bóni-múzeumhoz.

– Nagyapám likőrmesterként dolgozott itt. A múzeum jelenlegi adottságai miatt, hogy egy gyárterület közepén található, kevesebben látogatták, ezért azzal, hogy a Báthori Múzeumhoz kerül, ilyen szempontból ez egy előnyös „mentés” – fogalmazott Mudri Imre.

Repes az örömtől

Joggal gondolhatjuk, hogy egy múzeumigazgató szíve repes az örömtől, ha egy hihetetlen gazdag kiállítással gyarapíthatja a gyűjteményét vagy azon kezdhet el gondolkodni, hogy mit is kezdjen ezzel a hatalmas anyaggal.

– Boldog és elégedett vagyok, mert nemcsak mint múzeumigazgató, hanem mint tősgyökeres nyírbátori is nagyon nagy örömmel fogadtam a hírt, amikor a lehetőséget meghallottam, hogy oly sok küzdelem, annyi évtized után végre hazatérhetnek, vagyis átkerülhetnek ezek az értékek a Báthori Múzeumba – fogalmazott dr. Báthori Gábor múzeumigazgató, aki elmondta: a gyűjtemény megszerzésére már korábban is voltak törekvések.

– A múzeum első éveiben, azaz 1955 és 1961 között azok az emberek, akik akár a Bóniban, akár a városban, akár a múzeumban értékteremtő munkát végeztek, nagyon jó barátságban voltak egymással. A múzeumalapító igazgató, dr. Szalontai Barnabás keze munkáját dicséri 1974-ben ennek a tárlatnak a létrejötte, hisz Orosz Miklóssal, Krajzler Andrással együtt ők voltak azok, akik ezt a múzeumot megálmodták. Természetesen a privatizációs időszak kezdetével felmerültek olyan gondolatok, hogy ez a tárlat átkerülhetne hozzánk.

Becsalja majd a helyieket

– A Báthori Múzeumban látható jelenleg is a Nyírbátor évszázadai című állandó kiállítás, amely vonzza a nyírbátoriakat. 1999-ben a nyírbátori határőrségnek került át hozzánk a csapatmúzeuma, ami 70 évet ölel fel. Ezt a kiállítást nemcsak az itt élő nyugdíjas határőrtisztek és hozzátartozóik, barátaik látogatják meg, hanem eljönnek az egykori sorkatonák is, akik a ’60-as, ’70-es, ’80-as években itt határőrként szolgáltak. Ez mindenféleképpen biztató, reméljük, a gyárbemutató hasonlóképpen becsalja majd a helyieket, illetve azokat, akiknek szüleik valamikor itt dolgoztak, csak elkerültek az ország különböző részeibe.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában