Helyi közélet

2017.06.08. 17:34

Nagy fába vágták a vésőiket

Nagydobos - Életfa-kompozíciót készített a főként fiatalokból álló fafaragó csoport a reformáció-emlék­év alkalmából.

Nagydobos - Életfa-kompozíciót készített a főként fiatalokból álló fafaragó csoport a reformáció-emlék­év alkalmából.

„Csodavilág nyílik meg előttünk, amikor egymás sikereiért és egymás boldogulásáért dolgozhatunk. Ezt a csodát fenn kell tartani, nem elég szemlélni, de „mívelni” kell.” Ez az idézet vezérelte a dolgos hétköznapjainkat, amikor a nagydobosi fafaragó szakkörös fiúkkal nagy fába vágtuk a fejszénket, akarom mondani, a vésőinket.

Mintegy fél éves előkészítő után, elég hamar belesimult a fiatalok markába a véső. Látva az ősi akaraterőt, a velük született, Isten adta tehetséget, lendületet, felbátorodtunk arra, hogy nagyobb ívű közösségi munkába fogjunk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hagyományok Háza közös pályázatán három táblaképből álló életfa-kompozíciót készítettünk. Az alkotás témája és mondanivalója a reformáció 500. emlékévéhez kapcsolódott.

Az élő népművészet szimbolikájával jelenítettük meg a Biblia máig ható kérdését: „…ember, hol vagy?”. Ez is fontos felvetés a reformáció emlékévében, hiszen megválaszolása elkerülhetetlen.

„Kaláka” munkában kezdték

A fafaragó csoportunk alkotása a kalotaszegi mintakincsből továbbfejlesztett beregi ékrovás formavilágára épül. A dobosi általános iskola tanulóival – Jónás Beni, Lakatos Alex, Lakatos Richi, Boros Alex, Tokár Attila, Tóth Balázs, Balogh Alex, Haga Sándor, Jóni Arnold – hagyományos „kaláka” munkában kezdtük el, hozzájuk kapcsolódtak be Mátészalkáról az Esze Tamás Gimnázium tanulói, Kokas Attila és Kokas Márton. A feladat nagyságát és mennyiségét elnézve egyre inkább azt éreztük, képtelenség lesz befejezni a munkát a megadott határidőre, de sikerült megnyernünk Baráth Sándor gergelyiugornyai faszobrászt, népi iparművészt és Esze Géza vásárosnaményi fafaragót. Velük kiegészülve sikerült tartanunk a határidőt, az alkotás pedig, amelyben a lelkes fiatalok keze munkája is benne van, magáért beszél.

- Jóni János fafaragó, Nagydobos -


Bírálóbizottság elé kerül

Hamarosan Debrecenben állítjuk szakmai bírálóbizottság elé a három táblaképből álló életfa-kompozíciót. Megcsináltuk, szép volt fiúk! Köszönöm a közös munka élményét és eredményét. Hálával tartozunk az intézmények vezetőinek: Giczeiné Képíró Éva igazgatónőnek, Pesti László tankerületi igazgatónak és Kovács Gábornak, Nagydobos polgármesterének a támogató hozzáállásukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában