Helyi közélet

2017.06.02. 07:58

Ne árts!

Ha segíteni nem tudsz, legalább ne árts! – jutott eszembe a mondat, amikor azt olvastam, hogy kedd éjszaka a parlament szinte titokban megszavazta a Taigetosz-törvénynek nevezett jogszabály-módosítást, így jövőre a különböző tanulási nehézségekkel (például diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia) küzdő diákok bizonyos tárgyaknál nem kaphatnak felmentést az osztályozás alól. Bednárik Mónika jegyzete.

Ha segíteni nem tudsz, legalább ne árts! – jutott eszembe a mondat, amikor azt olvastam, hogy kedd éjszaka a parlament szinte titokban megszavazta a Taigetosz-törvénynek nevezett jogszabály-módosítást, így jövőre a különböző tanulási nehézségekkel (például diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia) küzdő diákok bizonyos tárgyaknál nem kaphatnak felmentést az osztályozás alól. Bednárik Mónika jegyzete.Vajon az igen gombot precízen nyomkodó politikusok találkoztak már olyan gyerekkel, aki minden szöveget megtanul kívülről, csak ki ne derüljön, hogy nem ismeri a betűket, nem tudja összerakni a szavakat, nem tud olvasni? És olyannal, aki soha nem fogja megtanulni, hogy 8-szor 8 az 64? A matematikaórákat kínszenvedésként éli meg, izzad és reszket, ha számolnia kell. Ők részképesség-zavarosak, ám más területen hihetetlenül tehetségesek, intelligensek, kedvesek. Amikor pedig megkapták a felmentő szakvéleményt, s attól kezdve nem elégtelenben mérték a hiányosságukat, kivirultak, szárnyaltak, megszűnt a félelmük, a stressz nem bénította meg minden percüket.

Álszent az indoklás, hogy a diákok és szüleik így majd motiváltabbak lesznek „a nehézségek leküzdése érdekében”. Az érintett gyerekeknek ugyanis nem azért vannak tanulási nehézségeik, mert nem akarnak tanulni, hanem mert nincs meg hozzá egy fontos képességük. Végül is miért járna nekik sikerélmény, miért kapnának esélyt a rettegéstől mentes tanévekre, egy teljesebb életre, ha a politika úgy dönt, nem méltók rá? Bízom a megértő, támogató és segítő pedagógusokban, akik akár a jogszabályokat is kijátszva ott fognak segíteni, ahol mások tudatlansága nagyon sokat árt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában