Helyi közélet

2017.06.22. 16:26

Sokan megdöbbennek a látványtól – ékszerdoboz az erdő közepén

Napkor - A Harangodi Erdészeti Erdei Iskola is tagja lett a szabolcs-szatmár-beregi értéktárnak.

Napkor - A Harangodi Erdészeti Erdei Iskola is tagja lett a szabolcs-szatmár-beregi értéktárnak.

Nyolcvannyolcra bővült a szabolcs-szatmár-beregi értékek tárháza. A megyei bizottság utóbbi ülésén hat új taggal növelte az elitet: a mándoki Forgách-kastély, a tiszadobi Andrássy-kastély, a tuzséri jonatán alma, a kállósemjéni Mohos-tó természetvédelmi terület, a nagyecsedi szivattyútelep mellett a Harangodi Erdészeti Erdei Iskola a magyarországi minősített erdészeti erdei iskolai meghatározó megyei képviselőjeként részesült az elismerésben.

Csütörtökön délelőtt a napkori Jósika Miklós Általános Iskola diákjai feszegették a húrokat az íjászterepen, az impozáns rendezvényházban pedig a nyíregyházi Jókai-iskola kollektívája búcsúztatta a tanévet. Nem telik el nap, hogy kongana az ürességtől a takaros Kerekerdő Turisztikai Központ, amely számtalan értéket hordoz. Immár nyomtatott formában bizonyítva is.

– Íme, a kivonat, amely feketén-fehéren jelzi: a sokszínű Harangodi Erdészeti Erdei Iskola méltó a címre. Az értéktár bizottság arra fókuszál, hogy a minőséget díjazza az elismeréssel. Elég pusztán csak körbetekinteni, és látható: milyen odaadással végzi itt mindenki a munkáját – fogalmazott Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnöke. Megjegyezte, hogy a hungarikum.hu oldalon megjelent az aktuális, 223 millió forint keretösszegű, legújabb hungarikum pályázat felhívása. A célterületek: helyi értékek bemutatása, helyi, tájegységi, megyei értékek népszerűsítése települési rendezvényhez kötődve; települési, tájegységi értéktárak létrehozása, helyi értéktárat még nem működtető településeknél; hagyomány a divatban – viselet másként; tradicionális népi mesterségek, kihalófélben lévő szakmák továbbörökítését célzó programok, alkotótáborok szervezése.

– Szép pillanat ez. A dokumentum azt példázza, hogy jó úton haladunk. Boldog vagyok, hogy ezt elértük – vette kézbe az értéktári tagságról szóló írást Támba Miklós, a Napkori Erdőgazdák Zrt. elnöke. – A Harangodi Erdészeti Erdei Iskola építése 2003-ban kezdődött el. Az intézmény célja, hogy környezeti, erdészeti oktatóközpontként szolgáljon és helyt adjon erdészeti, vadászati és más turisztikai rendezvényeknek. Aki a kacskaringós úton befordul ide, csodálatos, tiszta világ tárul elé. Sokan megdöbbennek a látványtól – pozitív értelemben. Az erdei iskola telepített – főként akác, nyár, erdei fenyő és vörös tölgy elegyes – erdőben helyezkedik el, természeti értékekben, látnivalóban bővelkedik a környezet. A gyerekek megismerkedhetnek az erdei életközösséggel, az erdészek munkájával, a felelős állatgondozással és a vadgazdálkodás alapjaival is. Megtanulnak tájékozódni a természetben térkép, iránytű és a csillagos égbolt segítségével. Az élményszerző tanulást segíti a 3 kilométeres Őzike és a 6 kilométeres Pagony természetismereti tanösvény is.

Beléptünk a kétszintes központi épület, amely hőszigetelt és klimatizált gerendaház: 7 szoba 38 férőhellyel, elkülönített oktatóterekkel, étkezővel. A 40 férőhelyes szabadtéri foglalkoztatóhoz kemence tartozik, a közelben a mesterséges kis tó híddal, természetismereti tájékoztató táblák a tanösvényeken, háziállat-bemutató őshonos magyar háziállatokkal), fajátszótér, füvesített sportpálya, állandó Gulag-kiállítás és kilátó tartozik az ízlésesen komponált összképhez.

– A minősített erdei iskola garanciát jelent. A megyében először nálunk létesült magán erdészeti iskola (az országban még Somogyszobon van), az összes többi (huszonkettő) az állami erdőgazdaságok keretein belül működik. Amikor az öt napos turnus elején a gyerekek megérkeznek ide, bágyadtan, szomorkásak, ám amikor pénteken szedelődzködnek az általuk sütött ajándékkenyérrel, piros arccal, vidáman, boldogan, feltöltődve távoznak. A pedagógusok megerősítik: elsősorban ekkor válnak osztállyá, közösséggé.

A rövid, de annál tartalmasabb múlt pezsgő jelennel párosul, ami pedig a jövőt illeti, Támba Miklós a megyei értkeket bemutató kiállítótermet és szálláshely-bővítést vizionál. Márpedig amit ő megígér, azt valóra is váltja. Olyan precízen figyel a természetes miliő gyarapítására, mint vadász a lesen. Hogy aztán a visszatérő vendégek és a friss felfedezők is nagyot lessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában