Helyi közélet

2017.06.22. 17:57

Vitézi dráma egy raktáráruházban

Kisvárda - Ha valaki ki akarja magát lendíteni a színháznézői komfortzónájából, és új élményekre vágyik, feltétlenül zarándokoljon el Kisvárdára, és nézzen meg néhány előadást a 29. színházi fesztiválon!

Kisvárda - Ha valaki ki akarja magát lendíteni a színháznézői komfortzónájából, és új élményekre vágyik, feltétlenül zarándokoljon el Kisvárdára, és nézzen meg néhány előadást a 29. színházi fesztiválon! A válogatott darabok pezsgő sokszínűsége új dimenziókat nyithat meg – még ha ezek túl nagy szavak is. Természetesen vannak sztenderd és sikerbiztos előadások, azonban többségében a határon túli színházak elsősorban az új, egyedi, önálló megfogalmazású előadásaikkal szerepelnek. Sőt!

Erőteljes reflexió

Ha a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház koprodukciójában színre vitt Magyar előadásra gondolok, egyenesen az alternatív-kísérleti kategóriába sorolnám. Az Urbán András rendezte előadás különlegessége az, hogy a tánc és az ének nyelvén megszólaló darabban csak a „magyar és a kereszt” szó hangzik el magyarul, valamint a háttérben kifeszített, a nemzeti konzultáció kifordított szövege olvasható magyar nyelven: Ha nem mész Magyarországra, nem kell tiszteletben tartanod a kultúrájukat. Ezzel a kontextussal erőteljesen reflektál napjaink politikai eseményeire, és ha még valakinek kétségei támadtak volna efelől, akkor meggyőzte a darab végén a sátorszínház színpadának tetejére felhúzott gyoda (gyors­telepítésű drótakadályból készült) földgömb. Az erős, nyers, esetenként naturalista víziójú és a magyarságszimbólumokat visszájáról bemutató előadásból mindenki más mondandót szűrhetett le.

Hiteles, valódi játék

Lenyűgöző volt a Molnár Ferenc: Liliom előadása a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bemutatásában. A csupasz, díszlet nélküli, vasrácsszerű színpadon hiteles és valódi játék elevenedett meg a hű és kitartó, nagyrészt egyoldalú szerelemről. Mintha Szabó Lőrinc Semmiért egészen versét látnánk kivetítve egy drámában. Liliom szerepében Mátray László vad erővel jelenítette meg a függetlenséget feladni nem akaró, bohém egyéniséget, Juli szerepében pedig a fiatal, igen tehetséges Vass Zsuzsannát láthattuk, aki érzékenyen ábrázolta az önfeláldozás nem mártíri szerepét.

Akciómusical és vitézi dráma egy raktáráruházban. Ezt az alcímet is kaphatná az Újvidéki Színház Fekete című előadása, amely a nagy szerb hősmítoszról szól teljesen újszerű köntösben. Az emeletes vaspolcok a várfalak, a bevásárlókosarak pedig a többfunkciójú díszletelemek.

A Žanko Tomić rendezte előadás legfontosabb összetartó eleme a stílustörés, az időben és korban egymásnak ellentmondó nyelvi megformáltság, az úgynevezett nem valódi régies kifejezések használata, amikor még a vala és a volna is összekeveredik.

Mint mindig, az idén is a nagy találkozások és párbeszédek helyszíne a fesztivál, amely jövőre tölti be a 30. életévét.

- Minya Károly -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában