Helyi közélet

2017.06.08. 18:41

Záhonyi kollégisták kötetei a felvidéki Battyánba

Záhony - Csütörtökön a külhoni adományozó útjuk során a felvidéki Battyánba látogattak el a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.

Záhony - Csütörtökön a külhoni adományozó útjuk során a felvidéki Battyánba látogattak el a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.

A határvárosi diákotthon két évtizede indította el könyves karitászát, melynek keretében eddig 53 alkalommal közel száz erdélyi, felvidéki és kárpátaljai tanodába jutott a záhonyi adományokból. 33 utazás nyomán Kárpátaljára, 13 esetben a Felvidékre, 7 ízben pedig Erdélybe vittek tankönyveket, szépirodalmi köteteket, folyóiratokat, multimédiás ismerethordozókat. Ezúttal a testvérváros, Tiszacsernyő melletti kistelepülés alsó tagozatos iskoláját keresték fel a kollégisták. Az egyházi épületekben működő négy osztály 52, többnyire hátrányos helyzetű kisdiákját hat elhivatott pedagógus pallérozza magyar nyelven. Az ökoiskola címet is viselő tanoda jól felszerelt, barátságos tantermeiben megszerzett ismeretek után a többség a közeli Bély jó hírű intézményében folytatja felső tagozatos tanulmányait.

A záhonyi látogatók ezután megtekintették az iskolával szomszédos, egykoron tiroli építészek által emelt neogótikus római katolikus műemléktemplomot, amely a környék egyik legkülönlegesebb látnivalója.

A könyvadományozást egyebek mellett az antikvarium.hu internetes kereskedés, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Bacsó Futár Kft., valamint a Dr. Béres József Kollégiumért Alapítvány támogatta.

- Nagy Patrik -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában