Helyi közélet

2017.07.12. 12:20

A világ nem lehet a gonoszé

Nyíregyháza - A hatásos előadásban sok ügyes és tehetséges gyerek szerepelt.

Nyíregyháza - A hatásos előadásban sok ügyes és tehetséges gyerek szerepelt.

A Szabadtéri Nyár legutóbbi bemutatója a Legyetek jók, ha tudtok című előadás volt: a Budaörsi Latinovits Színház társulata nagy sikerrel játszotta a Magyarországon 1984-ben debütált olasz film Forgách András által fordított s magyar színpadra adaptált változatát.

A zenés játék valós személyről szóló példázat. A mű a már életében szentként tisztelt Néri Szent Fülöp (1515–1595) legendás alakjáról, árvákat gyámolító jóságáról, csodatetteiről, látomásairól szólt. (Neki állított emléket Giacomo Campiotti A mennyországot választom című filmje is.) Fülöp atya, Cirifischio és Leonetta története megindító volt a moziban – és persze az a színházban is. Különösen akkor, ha annyi ügyes és tehetséges gyerek szerepel a deszkákon, mint a budaörsiek esetében…

Egyetemes üzenet

A Czeizel Gábor rendezte hatásos történetben (koreográfia: Cortes Sebastian) Fülöp atya, aki „képtelen szigorú lenni” s aki vallja: erőszakkal nem lehet senkit megmenteni, csavargó gyerekeket ment meg a szeretet segítségével.

Elveit csak Cirifischioval kapcsolatban nem tudja teljes mértékben képviselni. Fülöpöt, a különcöt, aki sem Erasmust, sem Loyolai Ignác Lelkigyakorlatok című könyvét nem olvasta, ám aki gyerekei igazságát vallja mindenek felett, Kardos Róbert jóságot és csipetnyi humort, hitet, kitartást és jóhiszeműséget vegyítő alakításában elevenedett meg. Szegezdi Róbert az aszkéta Ignác atya, Harcsik Róbert pedig az (ördögi) fazekas és kovács megformálásában jeleskedett. A gyermek Cirifischiot Csillik Ákos, a férfit Mészáros András, a kislány Leonettát Kornis Anna, a felnőttet Tövispataki Beáta játszotta emlékezetesen. Remek volt bíborosként Széll Attila s kosárfonó nőként Endrődi Ágnes. A jelzésszerű díszletek (Görög Ferenc Gábor, Hajdú Bence) és jelmezek (Torma Mária, Nagy Adrienne) jól érvényesültek a szabadtéri színpadon. (Teljes sötét csak az első rész végére lett…) A darab világhíres dalát szinte minden néző együtt dúdolta a hősökkel…

A Legyetek jók, ha tudtok egyetemes üzenetét – abban a korban, midőn a borzalom mindennapjaink része, beette magát a zsigereinkbe – az ördöggel is szembeszálló Fülöp atya fogalmazza meg, midőn azt mondja: „Az nem lehet, hogy a világ a gonoszé legyen”.

- Karádi Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában