Helyi közélet

2017.07.28. 07:22

Felébredhet Csipkerózsika-álmából a kisvasút!

Nyíregyháza - Tanulmány készül a Nyírvidéki Kisvasút turisztikai célú hasznosításáról.

Nyíregyháza - Tanulmány készül a Nyírvidéki Kisvasút turisztikai célú hasznosításáról.

Amint az MTI híradása alapján portálunkon is beszámoltunk róla, újraosztották a kisvasutak fejlesztésére tavaly decemberben elkülönített összeget. A tízmilliárd forintból a friss kormányhatározat szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg is részesül: elkészül a Nyírvidéki Kisvasút Nyíregyháza és Sóstó közötti szakaszának újraindításáról szóló tanulmány.

A biztató fejleményekről Csepreghy Nándort faggattuk a megyeszékhelyen tett látogatása alkalmával.

– Míg korábban sorra zárták be a vasútvonalakat, a Fidesz-kormány a fejlesztés híve – szögezte le elöljáróban a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes. – A kisvasútfejlesztési program a már létező turisztikai desztinációkhoz kötődik. A külföldi és belföldi vendégek száma alapján Nyíregyházán bőven van potenciál, ezért az itteni kisvasút is egy jelentős turisztikai program része lehet, s erre támaszkodik a koncepció, amelynek a kormányhatározat utat nyitott – magyarázta Csepreghy Nándor, majd hozzáfűzte: az üggyel kapcsolatban ősszel tudhatunk meg további részleteket.

Dr. Kovács Ferenc szerint a kisvasútnak nem csak Sóstóig van turisztikai jelentősége.

– Folyamatosan egyeztetünk a MÁV-val, ennek a legutóbbi eredménye a Korányi Frigyes utcai kerékpárút átvezetése a záhonyi vasútvonalon – válaszolta érdeklődésünkre a megyeszékhely polgármestere, a kisvasúttal kapcsolatban pedig ­elmondta: további egyeztetésekre, vizsgálatokra van szükség egy fenntartható konstrukció kialakításához, mindeközben arra törekszenek, hogy a vonal megmaradjon.

KM-HP


[related-post post_id="3564879"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában