Helyi közélet

2017.07.31. 16:35

Féltve őrzik az ódon gépeket

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Egy hónap leforgása alatt két műemlék szivattyútelep is bekerült a megyei értéktárba.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Egy hónap leforgása alatt két műemlék szivattyútelep is bekerült a megyei értéktárba.

A megyei értéktár ipari és műszaki megoldások kategóriájába – egy hónap leforgása alatt – kettő is bekerült a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő vízügyi ipar- és technikatörténeti műemlékek közül: a nagyecsedi és a tiszaberceli gőzüzemű szivattyútelep.

Láplecsapolás

A nagyecsedi, Péchy László nevét viselő szivattyútelep az idén százéves. Az 1915–1917 között épült gőzüzemű szivattyútelep az Ecsedi-láp lecsapolásának egyik legfontosabb műtárgya, amely a Krasznába emeli át a hozzá vezető Lápi-főcsatorna vizeit. A gépészeti berendezését az Első Hazai Gépgyár Rt., valamint a Ganz és Társa Danubius cégek szállították. A belvízmentesítést célzó szivattyúzások mellett Mátészalkát és még 14 környező községet látott el villamos energiával.

A szivattyútelepet 1987-ben műemlékké nyilvánították, 1994-ben pedig a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az igazgató-főmérnökről, Péchy Lászlóról nevezte el, ekkor helyezték az épület falára a névadót ábrázoló domborművet.

Ipari műemlék 1983 óta

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legrégibb gőzüzemű szivattyútelepe az 1896-ban épült tiszaberceli, amely tavaly volt 120 éves. Fontos szerepe volt abban, hogy a Rétköz belvizeit összegyűjtő Belfő-főcsatorna vizei a Tisza magas vízállása esetén is átemelhetők lehessenek a folyóba.

A szivattyútelep gépeit a Schlick-féle Vasöntöde és Gépgyár Rt., valamint a Láng-féle Gépgyár szállította. A gőzüzemű telep mellett 1967-ben egy elektromos meghajtású szivattyútelepet építettek, a régit pedig az Országos Műemlék Felügyelőség 1983-ban ipari műemlékké nyilvánította.

Gondos karbantartás

A látogatókat – mindkét szivattyútelep esetében – ma is lenyűgözi a régi gépészektől öröklött gondossággal karbantartott gépek látványa, egy-egy szellemesen egyszerű, de mégis hatásos műszaki megoldás.

A Felső–Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nagy gondot fordít arra, hogy megőrizze nemcsak a ma, hanem a holnap számára is ezeket a különleges ipartörténeti emléket, s hogy mindezt jól teszi, bizonyítja az is, hogy bekerültek a megyei értéktárba.

- Nádasi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában