Helyi közélet

2017.07.11. 11:01

Luby Péter volt az emléknapok díszvendége

Cégénydányád, Zsarolya - Ötödször rendezte meg a Luby Társaság a hagyományos Luby Emléknapok nevezésű programját, amelynek helyszínei ezúttal Cégénydányád és Zsarolyán voltak.

Cégénydányád, Zsarolya - Ötödször rendezte meg a Luby Társaság a hagyományos Luby Emléknapok nevezésű programját, amelynek helyszínei ezúttal Cégénydányád és Zsarolyán voltak. A Kende-kastélyban több mint félszázan hallgatták meg az egykori szatmári nemesi családokról, illetve a Kende-kastély újjászületéséről és néprajzi kiállításáról szóló előadásokat, amelyeket dr. Zsoldos Ildikó, dr. Fazekas Rózsa, dr. Bodnár Zsuzsanna, dr. Takács Péter, dr. Csorba Sándor, dr. Bene János, Habarics Béla és dr. Kiss Kálmán tartottak.

A Luby Emléknapok díszvendége Luby Péter, Petőfi Sándor szatmári barátjának, Luby Zsigmondnak az ükunokája volt. A programokon a Luby család részéről jelen volt Radványi Gáborné Luby Ágnes is. A gyönyörűen helyreállított és a Nyírség-Bereg-Szatmár Természetvédelmi Tájegység központjaként szolgáló épület nagyszerű helyszínt biztosított a konferenciának számára, amelyre a határon túli Szatmárnémetiből is érkeztek vendégek.

Az „Adj’ Isten Cégénydányádon” program keretében a résztvevők a Pajtaszínházban Kelemen Róbert polgármester előadását hallgatták meg a község múltjáról és jelenéről, majd a Nemesi Udvar hagyományőrző tevékenységébe pillanthattak be.

A délutáni órákban a Luby család tagjai felkeresték a nagyari Luby-, illetve Petőfi-emlékhelyeket. Koszorút helyeztek el a Luby Margit-emlékoszlopnál, a családi sírboltban nyugvó Luby Zsigmond emléktáblájánál, illetve a Petőfi-fák kárpát-medencei emlékkertjében álló Petőfi-emlékoszlopon. A látogatás a Petőfi Sándor Nagyarban Emlékkiállítás és a nagyari Luby-kastély megtekintésével ért véget.

Zsarolyánban Inántsi Pap Endre költő, ügyvéd, publicista születésének 200. évfordulójára emlékeztek. A református egyházközség gyülekezeti termében dr. Kiss Kálmán, a Luby Társaság elnöke az egyesületnek a szatmári térség Petőfi-emlékhelyeit gyarapító tevékenységét mutatta be. A határon túli Petőfi-kultusz ápolásáról Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa adott tájékoztatást. Inántsi Pap Endre emlékezete címmel dr. Karádi Zsolt, a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének főiskolai tanára tartott előadást, majd dr. Borbély Balázs, a rendezvény moderátora olvasta fel Zsarolyánról készített írását.

A polgármesteri hivatal kertjében emlékfát ültettek Inántsi Pap Endre és barátja, Petőfi Sándor tiszteletére. A szomszédságában elhelyezett emlékkövet Luby Péter leplezte le, és Kormány László református lelkész áldotta meg.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában