Helyi közélet

2017.08.03. 16:59

Aki ugrott egy fejest az Indiai-óceánba

Fremantle, Nyíregyháza - Ha úgy tartja kedve, felhoz a vacsorához egy homárt – a víz alól.

Fremantle, Nyíregyháza - Ha úgy tartja kedve, felhoz a vacsorához egy homárt – a víz alól.

Egy Perth melletti kis kikötővárosban, Fremantle-ben lakom, közel az Indiai-óceánhoz. Perth Nyugat-Ausztrália déli részén helyezkedik el, földrajzi értelemben a világ legelszigeteltebb városa, de szerintem pont ez adja meg a szépségét – emelte ki Ákos, aki szerint az ottani éghajlat is teljesen más, mint Magyarországon: decemberben úszógatyában, pezsgőzéssel, a tengerparton ünneplik a karácsonyt. Bár Ausztráliában is négy évszak van, a nyár azonban jóval hosszabb, mint idehaza: forró és száraz, épp ezért gyakoriak arrafelé a bozóttüzek. A tél rövid és csapadékos, 13–14 Celsius foknál hidegebb nappalok viszont nincsenek.

És ha lesben áll egy cápa…

– A növény- és az állatvilág sem hasonlítható össze az itthonival, főként az utóbbi az, amire a világon szinte mindenki kíváncsi. Itt, az óceánban él a nagy fehér cápa, de találkozhatunk tigris- és bikacápával is, utóbbi a folyóba is felúszik alkalomadtán… Ennek ellenére a cápatámadások ritkák, az egész országot figyelembe véve évente kétszer-háromszor fordul elő, úgyhogy nincs mitől tartani – fogalmaz egy hamiskás félmosoly kíséretében Ákos, akinek kint a búvárkodás az első számú hobbija.

– Sokan szoktak lemerülni homárért, amik itt nagyra nőnek és hemzseg tőlük a környék. Ausztráliában él a világ egyik legmérgezőbb kígyófajtája is, a barna kígyó. Mérge 30 percen belül fejti ki hatását és akit megmar, az bele is halhat, ha nem kapja meg azonnal a megfelelő vakcinát – hívja fel a figyelmet Ákos, majd képzeletben átvezet bennünket egy kellemesebb témára, az ausztrál tengerpartról mesél nekünk egy kicsit.

– A környék tengerpartjai mesések, olykor egy teljes partszakasz, ameddig a szem ellát, a tiéd lehet. Ennek prózai oka van: Nyugat-Ausztrália népsűrűsége alacsony, mindössze egy fő/négyzetkilométer. Az itteni barátaimmal gyakorta pattanunk be négykerék-meghajtású terepjárókba és vezetünk végig a több tíz mérföld hosszú partszakaszokon. Éjszaka kempingezünk és grillezgetünk, miközben a peca kapásra várva lóg a vízben. Ha elég messze megyünk a várostól és már nem annyira nagy a fényszennyezés, akkor látni a partról a tejútrendszert, ahogy a holdlementét is, amennyiben az Indiai-óceán feletti horizont felhőmentes. Ákos szerint az ausztrál emberek nagyon kedvesek, de az ország alapvetően multinacionális, élnek itt a földkerekség minden részéről elszármazott emberek, az amerikai kontinenstől Európán át Ázsiáig és Afrikáig. Erre a multinacionális kultúrára büszke az ország, de ezzel párhuzamosan nem hagyják kihalni az őslakosok kultúráját sem.

– Ez a kultúra a környezettel való harmónián alapul, nem pedig a kizsákmányoláson. Az ausztrálok „laidback” emberek, ami azt jelenti, hogy távol áll tőlük a stressz és a kapkodás, ez igaz a munkára és a magánéletükre is. Emellett barátságosak és segítőkészek – mutatja be röviden a helyieket Ákos.

Köszönhetően az ír útlevélnek

– Mielőtt Ausztráliába jöttem volna, évekig éltem Írországban. Kettős állampolgárként, az ír útlevelemnek köszönhetően kaptam meg az úgynevezett egyéves „working holiday” vízumot. Azért volt nagy segítségemre az ír passz­portom, mert ebben az ausztrál „working holiday” programban Magyarország sajnos nem szerepel. A program maga gyakorlatilag arról szól, hogy az európai országokból a fiatalokat arra ösztönzik, hogy utazzanak ide és dolgozzanak az itteni farmokon. Három hónap munka után nyílik lehetőség a plusz egy éves vízum megszerzésére. A munkavállalói engedélyt már a mostani munkáltatóm intézte, ezt a papírt azonban csak úgy kaphattam meg, hogy bebizonyították: nem találtak ausztrál állampolgárt a munkakörre. Most pedig már a letelepedési engedélyt intézi a munkaadóm – említi Ákos, akinek ez a mondata is utal arra: nem tervezi, hogy visszaköltözik Magyarországra.

Sivatag, szörf és aszú

– Megszerettem az országot, melynek természeti adottságai páratlanok, egymás „hegyén-hátán” fekszenek a nemzeti parkok, a Pinnacles sivatag szélerózióval létrejött holdszerű tája pedig egyszerűen leírhatatlan. A Margaret River elnevezésű partszakasz világhírű szörfös versenyeknek ad otthont, s nem utolsósorban híres borvidék is egyben, ahol találkoztam már olyan aszú borral, melynek készítői tokaji termelőktől tanulták el a minőségi bor előállításának fortélyait. Ningaloo egy meseszép, egészséges korallzátony, amely több száz állatfajnak ad otthont és esik a híres cetcápa s a hosszúszárnyú cápa migrációs útvonalába. Vagy ott van Rottnest szigete, ami Perth-től mindössze 13 kilométerre fekszik, kristálytiszta vizével és csodálatos partjaival Nyugat-Ausztrália egyik legkedveltebb helye közé tartozik. Hosszasan sorolhatnám még a szebbnél szebb tájakat, de nehézkes szavakkal kifejezni, milyen különleges helyekkel találkozhat itt az ember. Igazából látni kell őket… – összegzi eddig szerzett tapasztalatait a Kelet-Magyarországnak Ákos.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában