Helyi közélet

2017.08.29. 09:54

Allergiáink: keresztbe-kasba

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll.

Térdig, vagy inkább nyakig járunk a parlagfűszezonban. Naponta érkeznek a riasztások, amelyek a nagyon magas pollenkoncentrációra és a fokozódó tünetekre figyelmeztetnek. Arról azonban kevés szó esik, hogy a pollenérzékenyek csaknem tíz százalékát gyötri még a keresztallergia is, a nyírfapollen allergiásoknál jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, csaknem a 30 százalékukat érinti. Sokan pedig nem is tudják, hogy a viszonylag alacsony allergén-koncentráció idején miért fokozódnak a tüneteik.

Az allergia ellen nem lehet védekezni, de a tünetek enyhíthetők." dr. Kiss Csaba

Nem tesz különbséget

A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy a szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tudja megkülönböztetni ezeket.

Hogy jobban megértsük a működési mechanizmust, dr. Kiss Csaba háziorvos, az egyik leggyakoribb és legismertebb betegséget a görögdinnye-parlagfű keresztallergiát említette. – Ez nem azt jelenti, hogy aki allergiás a parlagfűre és szezonban görögdinnyét eszik akkor felerősödnek a tünetek, hiszen a dinnye akár decemberben is produkálja a tüneteket. A parlagfű allergénje és a dinnye valamely molekulájának hasonlósága kiváltja az immunrendszer túlzott reakcióját, s keresztallergia esetén orális allergia-szindróma alakul ki. A betegség az ajkak, a szájpadlás, a nyelv, a torok viszketésével, duzzanatával jár, de nagyon súlyos esetben anafilaxiás sokk is előfordulhat.

Az allergiás tünetek nem múlnak el maguktól, s ha nem foglalkozunk velük, akkor súlyosabb szövődményei is lehetnek. A tünetek enyhítéséhez orvosi kezelésre van szükség, a panaszokat orrspray-vel, tablettával, asztma esetén hörgőtágítóval csillapítják. Az allergia ellen nem lehet védekezni, de néhány hasznos módszerrel megelőzhetjük, vagy enyhíthetjük a tüneteket.

– Nagyon gyakran használunk antihisztamin tartalmú készítményeket, igen sokféle változata van. Az újgenerációs antihisztaminoknak sokkal kevesebb a mellékhatásuk, nem álmosítanak annyira mint a régiek – magyarázta a háziorvos.

– Nem az okot szüntetjük meg, a tüneteket tudjuk csökkenteni. Van egy eljárás, a deszenzibilizálás – a közelben a debreceni klinikán végzik –, ami egy több évig tartó folyamat, melynek során a szervezetnek megtanítják, hogy ne adjon kóros immunválaszt egy ártalmatlan ingerre. Ezt elsősorban olyan esetekben javasolják, amikor nagyon súlyos allergiás rohama volt (például méhcsípéskor) a betegnek.

– Sok-sok éve azt látom, hogy nagyon magas az allergiások száma, s orvosként járva a világot azt is mondhatjuk, hogy ez civilizációs betegség, a fejlett országokban gyakrabban fordul elő – jegyezte meg dr. Kiss Csaba, és eloszlatott egy tévhitet is. Nagyon sokszor azt halljuk, hogy az allergiásnak gyenge az immunrendszere. Nem az, mert ez csupán egy fokozott reakció, amúgy – más betegségek esetén – normálisan működik a szervezet védekezőrendszere.

Jellegzetes tünetek

– Mi is tapasztaljuk, hogy mind a gyermekek, mind a felnőttek körében egyre többen küzdenek allergiás tünetekkel – erősítette meg érdeklődésünkre dr. Tari János gyógyszerész. – Gyakran érkeznek hozzánk páciensek, akik a jellegzetes légúti, allergiás tünetekre panaszkodnak, tudunk olyan készítményeket javasolni, amelyek ezeket csökkentik, ám minden esetben azt ajánljuk, hogy egy szakorvosi vizsgálattal derítsék ki, hogy pontosan milyen allergiájuk van, így cél­irányosabb és hatékonyabb lehet a kezelés – említette a szakember, hozzátéve: míg a szülők a gyermekeiket elviszik kivizsgálásra, a felnőttek hajlamosak ezt elmulasztani.

A légúti allergia tünetei hasonlítanak a nátháéra, így sokan azt hiszik, csak egy kis nátha miatt dugult be az orruk, azonban ha ez huzamosabb ideig tart, és többi között szemviszketéssel is jár, már az allergiára kell gondolni. Tari János azt mondja, aki tudja, hogy mire allergiás, annak érdemes már a szezon előtt kúraszerűen alkalmazni a készítményeket, így „könnyebben átvészelhetik” a kínzó időszakot.

- KM-BM -


Néhány keresztallergia

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom , uborka

Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .

Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

Földimogyoró: dió

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában