Helyi közélet

2017.08.19. 17:45

Egy vasúti vezetőre emlékeztek tisztelői

Mátészalka - Nem csak a szakmájához értett jól, de határozott vezető is volt.

Mátészalka - Nem csak a szakmájához értett jól, de határozott vezető is volt.

A mátészalkai Vasúti Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében augusztus 17-én szakmai megemlékezést tartottak Kark István (1935–1997) vasúti vezető halálának 20. évfordulója alkalmából. A megjelenteket Móré László állomásfőnök köszöntötte. Jelen voltak a MÁV Vezérigazgatóság, a debreceni területi igazgatóság képviselői, az egykori budapesti, debreceni, mátészalkai munkatársak, valamint megtisztelte jelenlétével az emlékező ünnepséget Kark István özvegye is. A vasúti vezetőre Szombathy Géza nyugalmazott vasútigazgató emlékezett. Korabeli dokumentumokból készült kiállításon keresztül Szabó Menyhért vasúttörténeti kutató szemléletesen mutatta be szakmai pályafutását.

Kark István a vasúti szolgálatát 1954-ben Mátészalkán kezdte. A tiszti tanfolyam után a vonatforgalom szervezését és irányítását végezte Záhony, Békéscsaba, Debrecen állomásokon. A mérnöki végzettség megszerzése után közel 20 év vezetői feladat következett. Debrecenben állomásfőnök-helyettes, osztályvezető, Budapesten vasútigazgató-helyettes volt. Az utolsó éveiben a MÁV Vezérigazgatóság Üzemviteli Főosztályán főosztályvezető-helyettesként dolgozott. Valamennyi beosztásában bizonyságát adta annak, hogy a szakmájához értő, kiváló döntéshozó képességgel rendelkező, határozott vezető volt. Kark István Nyírcsaholyban született és végakaratának megfelelően, szülei mellé, ott is temették el.

A megemlékezés koszorúzással fejeződött be a sírjánál. A MÁV nevében Lipusz Ferenc, a család részéről özv. Kark Istvánné, a vasúti gyűjtemény nevében Móré László helyezte el a tisztelet és emlékezés koszorúját.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában