Helyi közélet

2017.08.14. 11:30

Ezek jelentek meg az elmúlt évtizedekben a Keletben

Nyíregyháza - Összeállításunkban felidézzük, miről számolt be lapunk évtizedekkel ezelőtt ezen a héten.

Nyíregyháza - Összeállításunkban felidézzük, miről számolt be lapunk évtizedekkel ezelőtt ezen a héten.

Hetven éve írtuk

1947. augusztus 19., kedd

Statáriális bíróság tárgyalja a bökönyi gyilkosság ügyét

Nagy feltűnést keltett az egész megyében az a bestiális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság, amely a közelmúltban történt Bököny községben. A. Mihályné anyjával és testvéreivel megfojtotta, majd felakasztotta férjét. Gyanúsítottként tartóztattak le négy embert, akik beismerték tettüket és vallomásukkal fényt vetettek a borzalmas férjgyilkosság minden részletére. Minden jel arra mutatott, hogy a gyilkosok valamennyien rögtönítélő bíróság elé kerülnek. Ezt azonban megdöntötte az a feltevés, hogy A. Mihályné áldott állapotban van, a fennálló törvények szerint ugyanis ilyen esetben nem ítélkezhetik rögtönítélő bíróság. A feltevést a debreceni klinika vizsgálati eredménye alátámasztotta. Mint illetékes helyről értesültünk, A. Mihályné a rendes bírósági eljárás során is megkaphatja az őt megillető kötél általi halálbüntetést, amelyet azonban csak akkor hajtanak végre, ha gyermekét megszülte. A rendes bíróság összeülésének napja még nincs kitűzve, a csütörtöki statáriális tanács tárgyalása iránt élénk érdeklődés nyilvánul meg.

„Fél évvel a határidő előtt elkészül a záhonyi vasútforgalmi szakközépiskola. Erre tettek versenyvállalást a SZÁÉV szocialista brigádjai. Eredetileg 1978. július 15-ére tűzték ki a 34 millió forintból épülő iskola átadási határidejét” – adtuk hírül 1977-ben

Hatvan éve írtuk

1957. augusztus 18., vasárnap

Hiánycikkek Kömörőn

Sok szó esik mostanában a vidéki áruellátásról. A nagykereskedelem általában igyekszik kielégíteni az igényeket, de ez részben választékhiány, részben más okok miatt nem mindig sikerül. Hogy csak egy–két példát említsünk: a jánkmajtisi földműves-szövetkezetnek 270 ezer forint leltárhiánya van. Egy ugrásra innen, Kömörőn szeget, drótot, reszelőt, valamint sötét kartonanyagot nem lehet kapni. Továbbmenve, Kölcsén kerékpárgumiból, szekértengelyből, ráfvasból, könnyű boronából van hiány, Matador permetezőszerből ellenben több mint 30 má­zsát tartanak raktáron, noha az évi szükséglet sokszor még az egy mázsát sem haladja meg. Az igazság az, hogy gyakran községi tanácsaink sem foglalkoznak eléggé az áruellátással, pedig dolgozó parasztságunk most, az aratás után egyre több iparcikkre és mezőgazdasági felszerelésre tart igényt.

Ötven éve írtuk

1967. augusztus 15., kedd

Féltonnás hízó Szamossályiban

A szamossályi Új Élet Termelőszövetkezetben van az ország egyik legkövérebb sertése. A saját nevelésű, hatalmas ártány már az első öt közé került az országos vetélkedésben. A múlt héten vizsgálta meg egy bizottság a hízót. Mérték a súlyát, vizsgálták az egészségi állapotát, az általános erőnlétét, hogyan bírja a szállítást, lábai a kiállításon szükséges mozgást. Megállapította a bizottság, hogy a kívánt féltonnás súlyt elérte, az egyéb követelményeknek megfelel, étvágya, lába jó. Most az Országos Mezőgazdasági Kiállítás irodájától várják az értesítést, hogy megkapja-e „behívóját” a szőke ártány.

Negyven éve írtuk

1977. augusztus 14., vasárnap

István korabeli sírok Napkoron

A 41-es út építésekor, 1950-ben átvágtak egy dombot. Jó néhány sír bukkant elő, nem is akármilyen mellékletekkel: szablya, kard és egy lovas sír. Ám a beruházás fontossága miatt nem fejezhették be a domb két oldalának feltárását, ezt szeretnék most elvégezni. A 41-es út mellett, Napkor térségében állunk, s aki a jelenlegi ásatások előzményeiről tájékoztat: Fodor István, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze. – Mit vár a néhány napja megkezdett ásatástól? – Feleletet a kérdésre: volt-e itt temető. Az eddigi eredmények alapján azt kell mondanom, igen.

– Hallhatnánk ezekről az eredményekről? – Több mint húsz sír került eddig elő. Sajnos közülük az eke néhányat feldúlt, de – szerencsére – vannak érintetlenek is. – Mit találtak a sírokban? – Néhány gyűrűt, fülbevalót, S alakú hajkarikákat. Az ékszerek ezüstből és bronzból készültek. Ebből nemcsak a kézművességre, de az ékszerek viselőinek vagyoni-társadalmi helyzetére is következtetni lehet. – Milyen korúak a most feltárt sírok?

– Egy-egy lelet meghatározása nem mindig egyszerű dolog. Ezúttal a szerencse is kedvezett, az egyik sírban ugyanis két pénzdarabra bukkantunk. Hogy ki verette őket, az teljes bizonyossággal csak a restaurálásuk után lesz megállapítható, de úgy néz ki, I. István korabeli érmék. A sírok tehát a X–XI. századból valók, a Géza fejedelemtől I. Lászlóig terjedő időszakban temetkeztek ide. – Vannak-e további tervei a napkori temetővel kapcsolatban? – Egy temető rendszerint településre utal. Szeretném megkeresni ezt a települést. Minden bizonnyal sok érdekességet tartogat, és a X–XI. századi életünkkel kapcsolatban talán sok mindenre feleletet ad.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában