Helyi közélet

2017.08.26. 17:21

Késő bánat, ha itt a helikopter

Nyíregyháza - Megkezdődik a parlagfűvel borított területek légi felderítése.

Nyíregyháza - Megkezdődik a parlagfűvel borított területek légi felderítése.

A parlagfűvel fertőzött táblák légi felderítése elkezdődik augusztus utolsó hetében – hívja fel a gazdálkodók figyelmét a megyei kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi, valamint Földhivatali Főosztálya.

A helikopter az útvonalterv alapján a megye teljes területét berepüli." Bujdos László

Borsos bírság

– A betakarított kalászos tarlókon a gyomok, köztük a parlagfű nagymértékű, gyors fejlődése észlelhető. A repülés során a fertőzött területek felderítése az elsők között szerepel. A közérdekű védekezés elrendelésének és az ezzel járó szankciók elkerülésének legjobb módja a tarlóhántás. A napraforgó-, a szója-, a csillagfürt- és a dinnyekultúrában, táblaszéleken, mezsgyéken, önkormányzati utakon és a zárt kertekben is kötelező a kaszálás, gyomirtást – hangsúlyozza Sipos Tibor főosztályvezető.

– Kérjük a gazdálkodókat, hogy ne mulasszák el, ne halasszák későre a használatukban lévő területek művelését, melynek növényegészségügyi, agrotechnikai és gazdaságossági szempontból egyaránt nagy jelentősége van.

Bujdos László, a növény- és talajvédelmi osztály növényvédelmi felügyelője nem először tagja a helikopteres „kommandónak”.

– A felderítés során a helikopter az útvonalterv alapján a megye teljes területét berepüli. A földhivatali mezőgazdász és a növényvédelmi felügyelő a parlagfüves területeket beméri, jegyzőkönyvezi, lefotózza, mert a dokumentumokra a későbbi eljárásban szükség lesz. A felvételezés során a nem művelt, ugaroltatott parlagfüves területeket is rögzítjük; a táblákban található foltokat, táblaszéleket is jegyzőkönyvezzük. A gazdálkodónak kötelessége az ilyen fertőzött részeken az egészségkárosító, allergén növény kiirtása.

– Az eljárás megindítását követően a felvett terület nagyságtól függően tizenötezertől ötmillió forintig terjedő növényvédelmi bírságot kell kiróni, valamint az eljárás költségeinek megtérítéséről is rendelkezni kell – mindezeket a földhasználónak vagy tulajdonosnak kell megfizetnie.

A helikopter észlelésekor már kései a gazda bánata, mert a parlagfű-borítottság alapján a hatóságnak el kell indítania az eljárást.

- KM-GB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában