Helyi közélet

2017.08.29. 09:59

Megélhetést jelent az uborka

Csenger - Az időjárás az idén sem igazán kedvezett az uborkatermesztésnek.

Csenger - Az időjárás az idén sem igazán kedvezett az uborkatermesztésnek.

Az egyik legrégebben termesztett és legkedveltebb zöldségnövényünk az uborka. Zömmel nyersen fogyasztjuk, de a konzerviparnak is fontos terméke. Jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei térségben található Európa legnagyobb szabadföldi, kordonos uborkatermesztő területe, amely ismert, sőt elismert a külföldi fogyasztók és a konzervgyárak körében is.

Fontos része az uborkatermesztésnek a betegségek időben észlelése." Hajdú György

Szakmai hozzáértés

Az utóbbi években ezt az ismét egyre jövedelmezőbb, bár sok kézi munkával járó tevékenységet újra sokan választják megélhetésként vagy jövedelem kiegészítésként. Abban, hogy ez a folyamat elindulhatott, nagy szerepe volt a konzervuborka-termesztő őstermelők összefogásával 2011 februárjában megalakult Csenger Food Kft.-nek. Náluk jelenleg is folyamatos az uborka átvétele. – A csengeri székhelyű vállalkozás az induláskor célként egy erős gazdasági társaság létrehozását jelölte meg – tájékoztatta lapunkat Csongor Gizella, a Csenger Food Kft. ügyvezetője.

Mint mondta, a cég meghatározó piaci szereplőként értékesíti – elsősorban a tagság – friss konzervuborka termékét. A gazdálkodói létszámuk folyamatosan bővült, a megyében jelenleg már több száz tagjuk van.

A több éves termelési tapasztalat során sikerült olyan csapatot kialakítaniuk, amelynek tagjai rendelkeznek a szükséges szakmai hozzáértéssel. Ez a csapat közel 70 átvevő telep, ezen belül pedig több száz termelő munkáját felügyeli, koordinálja és dokumentálja, illetve biztosítja a termelőknek a szaporító anyag beszerzését és kihelyezését az átvevőkön keresztül. Szervezi továbbá az áru begyűjtését, raktározását, hűtését, csomagolását és kitárolását – ismertette Csongor Gizella.

Szeszélyes időjárás

– Az időjárás az idén sem igazán kedvezett az uborkatermesztésnek, rendkívül szélsőséges, szeszélyes szezon volt tikkasztó nappali hőséggel és hirtelen váltakozó lehűlésekkel – mondta Hajdú György termelési koordinátor. Sok kártevő áttelelt, sok betegség a korábbiaktól hamarabb megjelent az ültetvényekben. Az utóbbi időszakban tombol a peronoszpóra, illetve egyre több kertben van atkafertőzés. – Fontos része az uborkatermesztésnek a betegségek, a kártevők időben észlelése, s a megfelelő védekezés ellenük.

- Nádasi Zoltán -


Ösztönzik a gazdálkodót

Az idei évben jóval kedvezőbben alakulnak a felvásárlási árak, melyhez megfelelő jövedelem társulhat, ha a termelő kellően karban tudja tartani az állományt és jól gazdálkodik. A piaci helyzet pozitív alakulása miatt a szerződött induló árakat felülvizsgálták és áremelést tudtak realizálni. A szezon kezdetétől a mai napig mindkét fajta uborkát (sima vagy szemölcsös héjú) és minden méretet felvásárolnak a szerződött tagjaiktól.

– Ösztönözzük a gazdálkodókat az uborka termesztésre és igyekszünk minden segítséget megadni a termék jelenlegi és jövőbeni értékesítéséhez – mondta végezetül Csongor Gizella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában