Helyi közélet

2017.08.11. 10:42

Nincsenek véletlenek

Nyíregyháza - <a href="/a-kemeny-munka-gyumolcse/3565681" target="_blank">A kemény munka gyümölcse címmel jelent meg nemrégiben Szabolcs Online-on</a> egy illusztrációs kép, amelyen a megyében működő Tejipari Vállalat egykori igazgatója, dr. Szendrei István látható - írja olvasónk.

Nyíregyháza - A kemény munka gyümölcse címmel jelent meg nemrégiben Szabolcs Online-on egy illusztrációs kép, amelyen a megyében működő Tejipari Vállalat egykori igazgatója, dr. Szendrei István látható - írja olvasónk.Négy évtizedes munkássága alatt több tízezren ismerhették meg őt mint a tejgazdaságért aktívan munkálkodó embert. Kertészkedőként látni és lencsevégre kapni ritka pillanat lehetett. A tejtermelésben és feldolgozásban tevékenykedő emberek tízezreinek létére, megélhetésére volt hatással megyénk Tejipari Vállalatának működése, fejlődése. Dr. Szendrei István kemény munkája, kitartása és türelme is „rózsát termett”, egy erős, jövedelmező megyei nagyvállalatot, amelyet az ötvenes évek elejétől a nyugdíjazásáig igazgatott. Közel negyvenéves vezetői tevékenysége nyomán a vállalat öt üzemét két nagyüzemmé szervezte át, a kezdeti termelési feltételeket pedig korszerű nagyüzemi gyártástechnológia váltotta fel. Munkájának legismertebb „gyümölcse” a Túró Rudi volt. 1968-ban a budapesti üzemből átvett és Mátészalkán elindított gyártás óriási lökést adott a vállalat fejlődésének, de soha nem feledkezett meg arról, hogy az elért eredmények közösek. Dr. Szendrei István szociálisan is érzékeny volt, sok családnak nyújtott segítséget. Hiszem, hogy nincsenek véletlenek. Néhány nappal a halálának 1 éves évfordulója után az archívumból véletlenszerűen előkerült, őt ábrázoló fotó lehetőséget kínált számomra erre a megemlékezésre. Emlékezzünk rá kedvenc költőjének, Váci Mihálynak soraival: „Én meghalok!” – mondtam a szélnek. / Ki elmegy, arról nem soká beszélnek. / Emléke őrizetlen nyáj, mely szerteszéled.

- Jánkfalviné Ildikó -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában