Helyi közélet

2017.08.05. 12:13

Nyírbogdányban felidézték azt, hogyan arattak elődeink kézzel

Nyírbogdány - Immár ötödik alkalommal rendezték meg hagyományőrzés céljából a kézi arató- és cséplőversenyt a közelmúltban a nyírbogdányi Bogdányi Tájházban.

Nyírbogdány - Immár ötödik alkalommal rendezték meg hagyományőrzés céljából a kézi arató- és cséplőversenyt a közelmúltban a nyírbogdányi Bogdányi Tájházban.

A múltat felelevenítő rendezvényen öt csapat vett részt, amelynek a tagjai lovas fogatokon vonultak végig a falun, hogy ezzel is felhívják az érdeklődők figyelmét a nem mindennapi eseményre. Így aztán szép számmal jelentek meg vendégek az aratás helyszínén és a tájházban, s tanúi lehettek annak, ahogyan a búzatábla megáldása után kézi kaszával, sarlóval és gereblyével takarították be a gabonát a versenyzők, amint ahogy azt generációkon át tették az ősök.

Bemutatták azt is, hogy a learatott kévékből hogyan nyerték ki a gabonaszemeket fáradságos munkával a kézi cséphadarókkal.

A régi idők aratásához szorosan hozzátartozott a búzakalászokból kötött díszes koszorú is, ezt a hagyományt is felidézték a csapatok, s versenyeztek, kié a legszebb. Ebéd után a nyírbogdányi református énekkar és a kótaji nyugdíjasok kórusa lépett fel. Őket követték a versmondók és a népzene tolmácsolásaként Makó Pál és Marján László citerások.

Az új kenyér megszentelése és megszegése is megtörtént, majd következhetett az eredmények kihirdetése. A legjobb csapat oklevelét, serlegét és ajándékát a nyírbogdányi református gyülekezet és az intézményei által kiállított aratócsapat nyerte el. A legjobb kaszás címet Tolnai József közülük érdemelte ki.

Második lett a kéki Kék Madár Nyugdíjas Egyesület, a harmadik helyet pedig a nyírbogdányi Őszikék Nyugdíjas Egyesület szerezte meg. A nyírbogdányi nyugdíjasok kötötték a legszebb búzakoszorút.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában