Helyi közélet

2017.08.05. 13:09

Sokat tettek másokért a kitüntetettek

Nyírbogát - Rangos díjakkal ismerte el a közéleti, közszolgálati teljesítményeket a megyei közgyűlés.

Nyírbogát - Rangos díjakkal ismerte el a közéleti, közszolgálati teljesítményeket a megyei közgyűlés.

Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Bronz Emlék­érme kitüntető elismerést adományozta nemrégiben Horváth János plébánosnak és Haga Dezsőnek a több évtizeden át végzett közéleti, közszolgálati tevékenységük elismeréseként.

Horváth János Geszteréden született 1954-ben. Az esztergomi ferences gimnáziumban érettségizett, majd az egri teológiai tanulmányai után ott szentelték pappá 1977-ben. Negyvenéves szolgálatának nagy részét megyénkben töltötte. Huszonhét éve Tiszadadán önkormányzati képviselő lett.

Templomokat épített

Új templomokat épített Tiszalökön, Kisfástanyán, Nyírcsászáriban és Piricsén. A nyírbogáti kápolna kialakítása a közösségi házzal szintén az ő közreműködésével történt 15 éve, az épületnek most a belsejét is felújították. Horváth János másfél évtizede meghonosította a Szent Flórián-napi tűzoltómisét, amit mindig Kállósemjénben tartanak az önkormányzattal. Mindenhol megszépítette a templomok külsejét, belsejét.

„Papi szolgálatát teljes szívvel végzi, templomban, iskolában, öregek között, az öröm és a bánat óráiban egyaránt. Mindig számíthatnak rá” – hangzott el az őt méltató beszédben Nyírbogáton.

A közgyűlés bronz emlék­éremmel tüntette ki Haga Dezsőt is – szintén a sok évtizedes, példás közéleti, közszolgálati tevékenységéért –, akiről megtudtuk: 1958-ban Mérken született, az általános iskolát a településen végezte, majd Budapesten tanult vas- és fémszerkezeti lakatosnak. 1977-ben megnősült, hazatért Mérkre, a helyi tsz-ben vállalt munkát. Öt gyermeke és hat unokája van. 2006 óta önkormányzati képviselő, a lakosok bizalommal fordulnak hozzá. 2008-tól Mérken megalapították a helyi Fidesz-csoportot, melynek elnöke lett. Jó ideig a közmunkások vezetőjeként dolgozott a mérki önkormányzatnál, ám az egészségi állapota megromlott, ezért az idén nyáron leszázalékolták.

Nehéz volt a kezdet

Csonka Imre emlékplakettet vehetett át a megyei közgyűlés alelnökétől a kiemelkedő közösségszervező munkája elismeréseként. A kitüntetett 1955-ben született Nyírbogáton, azóta is a nagyközségben él és tevékenykedik. 2000-től tagja a helyi képviselő-testületnek, s megalakulása óta elnöke a helyi polgárőr-egyesületnek.

– Nehéz volt a kezdet, hiszen korábban nem volt ilyen civil szervezet Bogáton. Sokat tettünk azért, hogy létrejöjjön és életképes legyen az egyesület. Büszke vagyok arra, hogy ez sikerült, 17 év alatt számos elismerést, pozitív visszajelzést kaptunk a megyei polgárőrszövetségtől és a rendőrségtől is – mesélte Csonka Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában