Helyi közélet

2017.08.26. 09:17

Vidor: Szuper volt a megnyitó - Ma este világsztárok a színpadon!

Nyíregyháza - Péntek este immár tizenhatodszor emelkedtek a VIDOR-t formázó lufik a levegőbe, ezzel jelezve: elkezdődött a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje a megyeszékhelyen.

Nyíregyháza - Péntek este immár tizenhatodszor emelkedtek a VIDOR-t formázó lufik a levegőbe, ezzel jelezve: elkezdődött a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje a megyeszékhelyen.

A fesztivál megnyitóján hatalmas tömeg gyűlt össze a nagyszínpad előtt, ahol a Margaret Island koncertje nyitotta meg a kilenc napig tartó kulturális eseménysorozatot.

– Minden évben törekszünk a megújulásra – annak érdekében, hogy a látogatók a lehető legjobban érezzék magukat, ebben az évben új helyszíneket alakítottunk ki, a koncertek sora korábban kezdődik, és egy LED-fal is a kényelmüket szolgálja – mondta el a megnyitón Kirják Róbert, a fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója, és hozzátette: az állam, a város és a főszponzor támogatása nélkül nem lennének képesek a folyamatos fejlődésre.

Kilencnapnyi vidámság

Koncertek, előadások és pezsgő belvárosi hangulat: ez a VIDOR.

A kultúra megalkotása, létrehozása egy hosszú folyamat, amiben mindenkinek megvan a maga feladata, a maga felelőssége – mondta dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára.

– A magyar kultúra hagyományainak megőrzése és erősítése mindannyiunk közös feladata, és nagyon sokat tesznek ezért az intézmények, a közösségek, de nagy szerep hárul az olyan eseménysorozatokra is, mint a VIDOR. Nyíregyháziként büszke vagyok arra, hogy a város képes immár tizenhatodik alkalommal megszervezni a fesztivált, amely elérhetővé teszi a kultúrát az itt élők számára és segít abban, hogy erősödjenek a helyi közösségek. E nagyszabású esemény, amely hazánk legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, erősíti az együvé tartozás érzését, jó hatással van a kulturális turizmusra és nagyban hozzájárul Nyíregyháza folyamatos fejlődéséhez – mondta az államtitkár.

Sikerek, élmények

– Elég csak körbenéznünk a téren, és láthatjuk: a fesztivál egyre több embert vonz, ami nem véletlen, hiszen évről évre képes megújulni – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki a fellépő művészeknek sikereket, a nézőknek pedig élményeket kívánt a VIDOR kilenc napjára.

– Azért támogatjuk a fesztivált, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az embereket – kezdte köszöntőjét Bige László, a főszponzor Bige Holding Csoport elnök-vezérigazgatója. – Ha elérjük, hogy az emberek leülnek egymással beszélgetni egy pohár bor mellé, és jól érzik magukat, mi már elértük a célunkat. Boldog vagyok, hogy ilyen sokan itt vannak, mert ez azt jelenti, hogy szeretik a VIDOR-t – azért dolgozunk, hogy a jövőben még nagyszabásúbb fesztivált nyújthassunk át önöknek – fogalmazott Bige László, és útravalóként azt mondta: mindig csak azzal foglalkozzunk, ami ma van, hiszen a tegnapot már nem, a holnapot pedig még nem tudjuk befolyásolni.

Benedek Miklós, a színházi versenyprogram zsűrielnöke azt mondta: ötven év tapasztalata alapján tudja, hogy nevettetni nagyon nehéz.

– Számomra az az igazi élmény, ha úgy nevetünk, hogy a szívünk is belefacsarodik – azt kívánom mindenkinek, hogy az elkövetkező napok alatt sok ilyen élményben legyen részük – tette hozzá a Kossuth-díjas színész.

KM


Világsztárok lépnek a Kossuth tér színpadára

Szombaton fél kilenctől világsztárokat köszönthetünk a VIDOR színpadán: a Maliból érkező Amadou és Mariam örömmel ötvözték szerelmi történetüket zenei pályafutásukkal, miközben az afrikai zene leghíresebb nagyköveteivé váltak. Felléptek a legnevesebb fesztiválokon, zenéjük sok más műfajban jeleskedő muzsikust is megihletett, együtt dolgoztak olyan sztárokkal, mint Manu Chao vagy a Coldplay. Az afro-pop finomságait új ízekkel gazdagították, zenéjük a slágerlisták elejére és a táncparkett közepére emelte őket. Mai koncertjükön megtapasztalhatjuk, miért is említik a nevüket a legnagyobb sztárok között.


Pezseg az élet a Korzó színpadon

Érdemes elsétálni a Korzó színpadhoz szombaton és vasárnap, hiszen remek koncertek várják a kicsiket és nagyokat. Szombaton fél négykor a gyerekek egyik kedvence, a Dió Trió zenél, majd a carPEDIGnem muzsikál. Vasárnap fél négykor Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar varázsolja el a legkisebb fesztiválozókat, fél öttől pedig egy Záhonyból származó magyar–orosz dalszerző testvérpár lép színpadra. Tíz éven át a ZUP együttes tagjaiként zenéltek, tavaly óta Muzsik és Volkova néven duóban koncerteznek tovább.


Operarészletek a zsinagógában

Mozart, Verdi, Puccini és Erkel operáinak legismertebb dallamai csendülnek fel a nyíregyházi zsinagógában vasárnap fél öttől két fiatal operaénekes jóvoltából. Nagy Kíra szoprán operaénekesnő a debreceni Csokonai Nemzeti Színház operatársulatának tagja, Biri Gergely Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy tanítványaként nevelkedett a Kodály-iskolában, majd a Cantemus Vegyeskarral koncertezett világszerte, a zongorán közreműködő Anducska Katalin pedig a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium egykori növendéke.


Mesés kincsek a fejedelmektől

A VIDOR Fesztivál keretében nyitották meg a tallérokat bemutató kiállítást szombaton.

A legértékesebb helyiség megyénkben szombat délután óta Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban található. Hogy mitől olyan különleges ez a terem? Attól, hogy erdélyi ezüst tallérok, arany dukátok, a pénzérméket készítő verőszerszámok, továbbá XVI-XVII. erdélyi fegyverek várják a kisebb és nagyobb látogatókat. Nem véletlen a fiatal vendégek emlegetése, hiszen a középkori várak mindennapi életének hangulatát felidéző makettek is a kiállítás részei a Jósa András Múzeumnak köszönhetően, sőt a házigazda intézmény a saját kiállítási anyagával az erdélyi fejedelmek másfélszázados uralkodásának történetét is bemutatja, így minden bizonnyal számos rendkívüli történelemórát rendeznek majd a november 30-ig megtekinthető kiállításon a pedagógusok a nemsokára kezdődő tanévben.

A Fejedelmeink mesés kincsei című kiállítás szombati megnyitóján dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket. Mint elmondta, a Múzeumok Éjszakája után két hónappal ismét egy különleges attrakcióval szerettek volna kedveskedni a múzeumbarátoknak, s így esett a választás a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Nemzeti Múzeum közös vándorkiállítására, amelyet Székesfehérvár után második helyszínként Nyíregyházán tekinthetnek meg az érdeklődők. Az intézmény vezetője utalt arra is, hogy az időpont megválasztása sem véletlen. A tárlat megnyitását a VIDOR Fesztiválhoz időzítették, hogy a Nyíregyházára látogató turisták és kirándulók is megtekinthessék a nem mindennapi gyűjteményt. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere egyrészt azt emelte ki köszöntőjében, hogy bankbiztonsági szempontból megfelel a gyűjtemény elhelyezése, másrészt a tárlatnak nagy szerepe van a nemzeti tudat erősítésében.

– Misszót vállalt fel a Magyar Nemzeti Bank, amikor elindította az Értéktár programját, hiszen jelentős magyar értékek mentését és őrzését vállalta fel, s mindezek bemutatásával hozzájárul ahhoz, hogy fiatalok és idősek rácsodálkozhassanak a történelem apró dolgaira – jelentette ki a kiállítást megnyitó beszédében Jakab István, az országgyűlés alelnöke. – A kiállítás innen Erdély négy városába utazik majd, hogy tudatosítsa az ott élőkben is: megőrizzük a Kárpát-medence magyar értékeit. S célja még ennek a kiállításnak az is, hogy legyünk tisztában a magyar múlttal, a szellemi és anyagi értékeket örökítsük át a fiataloknak.

Letétben a gyűjtemény

A kiállítás alapját képező gyűjteményről a következőket mondta dr. Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikus-főmuzeológusa:

– A Magyar Nemzeti Bank az Értéktár program keretében 2015-ben megvásároltaTörő istván 2016 darab, XVI-XVII. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekből álló gyűjteményét 1,1 millárd forintért. Törő István még abban az évben további négy darab Báthori zsigmond tallért ajándékozott a banknak, így a gyűjtemény 220 darabos lett. A bank a gyűjteményt ötéves letétbe a Magyar Nemzeti Múzeumnak adta át, elősegítve ezzel a tudományos feldolgozást, a kutathatóságot, és a nagyközönség előtti nyilvánosságot.


A VIDOR Fesztivál szombati és vasárnapi programjai

AUGUSZTUS 26., SZOMBAT

NYÍREGYHÁZA

Móricz Zsigmond Színház

Nagyszínpad

19 óra: Fodrásznő – Nemzeti Színház, Budapest

Krúdy Kamara

18 és 22 óra: Szájon lőtt tigris – Nemzeti Színház, Budapest

Galéria

18.30: Színház az egész világ – Sipos László kiállításának megnyitója

MŰvész Stúdió

17 óra: Beszélgetés Szabó Borbála íróval

Kossuth tér

Nagyszínpad

19 óra: Folkfusion Live Szimfonik-koncert

20.30: Amadou & Mariam-koncert

Kisszínpad

17.30: Dil Mastana-koncert

22 óra: Skafunderz-koncert

13–1 óra: VIDOR Terasz

16 óra: I. VIDOR villám-sakk-kupa

16–19 óra: Pantomim és performansz

16–20 óra: Baptista tevékeny szeretetmisszió

Korzó Színpad

15.30: Dió Trió

16.30: carPEDIGnem

22 óra: Filmvetítés: #Sohavégetnemérős

Hősök tere

16 óra: Nyilvános akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép

Váci Mihály Kulturális Központ

19 óra: Borsodi homályos – Aranyosi Péter estje

Korzó épülete előtt

17.30: Mollini

Jósa András Múzeum

14 óra: Fejedelmeink „mesés” kincsei – kiállításmegnyitó

Pál Gyula Terem

16 óra: a 2016-os képzőművészeti ösztöndíjasok kiállítása

Kossuth téri szökőkút előtt

16 óra: Mollini, Luciano, Oviduó, buborékshow

Városháza előtt

16 órától: Street Comedy Show, Beautrinity, Rike, gólyalábasok

Országzászló tér

16 órától: Artézis, Milord Duó

Városalapítók tere

17 órától: Oviduó, Beautrinity

Dózsa Gy. u. sétáló szakasza

15.30-tól: Beat 432 Jam Projekt, Dóra és a Felfedezők

Krúdy Gyula Art Mozi

17.30: Hogyan legyél latin szerető

ÖKÖRITÓFÜLPÖS

Művelődési ház

18 óra: A bepárált szemű paraszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában