Helyi közélet

2017.09.03. 17:36

43+1 alkotás a „Kisvárdai Ludwig Bakák”–ról Kisvárdán

Kisvárda – „A művészet varázs, mely átalakít. A könnycseppet persze gyöngyszemmé nem. Az embert emberebbé azonban igen.” /Poszler György/

Kisvárda – „A művészet varázs, mely átalakít. A könnycseppet persze gyöngyszemmé nem. Az embert emberebbé azonban igen.” /Poszler György/

Kivételes helyzetben érezhetik magukat azok a látogatók, akik néhány óra erejéig bepillantást nyerhetnek a Kisvárdai Járásbíróság dolgozóinak tevékenységébe. Immár harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit, képzőművészeti alkotások bemutatásával, szeptember 1–én, pénteken az érdeklődők előtt a Kisvárdai Járásbíróság, hogy a bíróság zártságát oldva, közelebb hozzák a bíróságot az emberekhez. Ez alkalommal Szeifried Zoltán festő–grafikus, „Kisvárdai Ludwig bakákat” nevesítő rajzait tárta az ide ellátogatók elé, a teljesség igénye nélkül. A tárlaton látható rajzok hiteles fotók alapján ábrázolnak 43+1 kisvárdai hőst.

Sikeres együttműködés

A harmadik kiállítás, a vendéglátó házigazda, Kapinné dr. Farkas Gyöngyi a Kisvárdai Járásbíróság Elnökének üdvözlését követően, Nagy Józsefné alpolgármester köszöntőjével nyílt meg a Kisvárdai Járásbíróság épületében. A kiállítás a Kisvárdai Járásbíróság, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, Kisvárda Város Önkormányzata, a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete és a Kisvárdai Történelmi Mozaik rendezői, valamint a Nyíregyházi Törvényszék Elnökének, Dr. Nyakó Zsuzsannának, Kapinné dr. Farkas Gyöngyi a Kisvárdai Járásbíróság Elnökének támogatásával valósult meg.

A tárlat megnyitásán, Szivák Gábor a Várday István Városi Könyvtár Igazgatója szólt a száz évvel ezelőtti eseményekről, s arról, hogy a kisvárdai bakák a különböző frontokon hősiességükkel mutattak példát. Ezek az alkotások, melyek arany keretben láthatók a falon, őket idézik egy–egy fronti esemény megjelenítésével. Hősök voltak Ők, akik példáját, hazaszeretetüket, magyarságukat, a mai kor követelményeinek megfelelően ma is követni lehetne.

A kiállítás vendégkönyvébe a testvérváros, királyhelmeci és a velük együtt résztvevő kassai vendégek az alábbiakat írták be. „Szeretettel gratulálnak a királyhelmeci és a kassai vendégek. A képek nagy papáink emlékét idézi bennünk, akik huszárként szolgáltak a nagy háborúban.”

Kisvárdai hősök a képeken

–A Kisvárdai Történelmi Mozaik keretében bemutatott portrékkal emléket kívántam állítani, a harci életképekkel megjelenített grafikai sorozatommal a kisvárdai Ludwig bakáknak, önfeláldozó hősöknek, bemutatva személyeiket a város lakóinak. Azzal a szándékkal, hogy az utókor méltóképpen emlékezzen rájuk, megbecsüléssel övezve őket, akik a Hazáért éltek, haltak.

2018–ban, a százéves évforduló zárásaként, a „Kisvárdai I. világháborús hősök arcképcsarnoka” címmel, egy emlékező portrésorozat grafikai tárlatára kerül sor a városban – mondta Szeifried Zoltán festő–grafikus művész.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában