Helyi közélet

2017.09.27. 08:06

A „fapadosok” megjelenésével kitárult a világ

Nyíregyháza - A turizmus világnapját az ENSZ Turisztikai Világszervezete azzal a céllal hívta életre, hogy ekkor – minden év szeptember 27-én – a turisták és a turisztikai dolgozók együtt emlékezzenek meg az ágazat társadalmi, kulturális és gazdasági jelentőségéről. Világlátott kollégáink megosztják tapasztalataikat, és számba vettük a világnappal kapcsolatos megyei programokat is.

Nyíregyháza - A turizmus világnapját az ENSZ Turisztikai Világszervezete azzal a céllal hívta életre, hogy ekkor – minden év szeptember 27-én – a turisták és a turisztikai dolgozók együtt emlékezzenek meg az ágazat társadalmi, kulturális és gazdasági jelentőségéről. Világlátott kollégáink megosztják tapasztalataikat, és számba vettük a világnappal kapcsolatos megyei programokat is.

– Az emberek az alapján választanak úti célt, hogy ők maguk mit tartanak biztonságosnak. Tavaly ezért nem utaztak Törökországba, Tunéziába, Egyiptomba, s bár az idén már megfigyelhető volt a visszarendeződés, mégis Görögország és Bulgária állt a „slágerlista” élén – elemezte érdeklődésünkre az ágazatra jellemző irányzatokat Bicsérdy Rita. – A nyugat-európaiak jelentős része is így gondolkodik, s a statisztikákból jól látszik, hogy Horvátországban nem csak a magyarok száma nőtt ugrásszerűen. Egyébként a nyugat-európaiak gyorsabban reagálnak, könnyebben kockáztatnak – tette hozzá.

Virágzik a falusi turizmus

A szakember elmondta azt is, hogy népszerűbben lettek a távolabbi úti célok, de amellett, hogy nőtt a fizetőképes kereslet, az utazók már nem mindig komplex szolgáltatást kérnek. Ki a szállást, ki a repülőjegyet foglalja csak le az utazási irodánál, a többit pedig önállóan intézik. A szokások persze korosztályonként is változóak. Amíg az idősebbek – a felártól sem riadva meg – ragaszkodnak az idegenvezetőhöz, a fiatalok többségének van olyan nyelv­ismerete, hogy nem lehet őket „eladni”.

Megyénk turisztikai piacának helyzetéről is kérdeztük a szakértőt, aki nem rejtette véka alá, hogy erre a szegmensre nincs igazán rálátása.

– Tőlünk általában csak idegenvezetést szoktak kérni a más megyéből érkezők, nyugdíjas csoportok, baráti körök. Egyre többen keresik fel a térséget, a polgármesterektől tudjuk, hogy a falusi turizmus – még ha csak szezonálisan is – él és virágzik. A Nyíregyházi Állatpark szállodájáról közismert, hogy ott hónapokra előre betöltenek minden helyet – említette, majd hozzátette: – Sok külföldi a folyóink, a vízi- és a töltésekre szervezett kerékpártúrák miatt jön. Év végén sok iskola keresi fel a diákjaival a irodalmi tanulmányokban visszaköszönő emlékhelyeinket, az idősebbek számára pedig különösen a templom­utak vonzóak. A gasztroturizmus ebbe inkább csak belesimul, kevésbé képvisel önálló turisztikai vonzerőt, ilyesmit ugyanis sokfelé találni az országban.

Az egyik legtöbbet utazó kollégánk, Száraz Ancsa is elmondta tapasztalatait: – Amikor hat évvel ezelőtt az első saját szervezésű utunkra indultunk, Milánóra esett a választásunk. El sem hittük, hogy hétezer forint a repülőjegy oda-vissza – az egyik barátunk meg is kérdezte: nem lehet, hogy félúton majd kitesznek benneteket a repülőből? Nem tettek ki, az út tényleg ennyibe került, és szállodát is jó áron találtunk, a tapasztalatok pedig meghozták a kedvünket a városlátogatásokhoz.

– Ha időben döntünk, hihetetlen áron lehet repülőjegyet és szállást foglalni, ráadásul nagyon egyszerűen, a fotelban ülve. Az olcsó repülőjegyek megjelenésével kinyílt a világ: bármerre is járunk, az az érzésünk, hogy mindenki utazik. Mindenütt rengeteg a turista, olyanok is útra kelnek, akik korábban, a fapadosok létezése előtt erről nem is álmodhattak. De nem csak az olcsósága miatt szeretjük ezt a megoldást, hanem azért is, mert nincs kötött program, akkor és oda megyünk, ahová szeretnénk, viszont az is tény, hogy ha szeretnénk többet megtudni egy-egy látnivalóról, csak az útikönyvekre támaszkodhatunk. Ez sokszor elég, ám vannak olyan városok, országok, ahol egy helyi idegenvezető olyan információkkal gazdagít bennünket, amelyekkel egyetlen könyvben sem találkozunk. Ezért néha elcsábulunk és társas utat választunk – ilyenkor nemcsak egy új országot ismerünk meg, de új emberekkel is találkozunk, ami ugyancsak felbecsülhetetlen élmény.

Szállásfoglalás interneten

– Elismerve a világháló jelentőségét és hasznosságát, ódzkodom néhány szegmensétől. Két éve elsősorban kíváncsiság vezetett arra, hogy végül a horvátországi nyaralás szállását az egyik erre szakosodott oldalon lefoglaljam. Volt bennem egy kis félsz, de a szoba elfoglalásakor megnyugodtam. Minden flottul ment, minden úgy volt, ahogy azt ajánlották. Mivel pozitív volt az élmény, az idei nyaralásnál is így intéztem a szállást, és most sem csalatkoztam. Pedig külhonból hazafelé jövet mindössze két nappal a tervezett időpont előtt mondtam le egy, és foglaltam le egy másik szállást a Balaton partján. Mindkettő sikeres volt. Nem csoda, hogy ezek után erre már merem használni a netet. A kártyás fizetés egyelőre még más tészta… – árulta el Mán László kollégánk.

KM


A turizmus világnapja Nyíregyházán és a Nyírségben

A Nyírség Turizmusáért Egyesület felajánlásával a következő lehetőségekkel várják a vendégeket Nyíregyházán és a Nyírségben a turizmus világnapján

Aquarius Élményfürdő: 50 százalék kedvezménnyel vehetők igénybe az ­élményfürdő fürdőszolgáltatásai. A kedvezmény nem érvényes a szaunajegyre, a délutános szaunás belépőjegyekre, bérletekre.

Kneipp-túra kerékpárral: kerékpártúra Sóstógyógyfürdőre a Kneipp-sétányon keresztül, közös fürdőzés az élményfürdő termálvilágában. Találkozó: 11 órakor az erdei tornapálya bejáratánál.

Sóstói Múzeumfalu: gasztronómiai kóstolónap, a belépőjegy mellé ingyen térképet adnak.

Jósa András Múzeum: 10 és 13 óra – Betekintés az új időszaki kiállításokba interaktív vezetéssel (Fejedelmeink mesés kincsei, „Csókolj meg édes”, Restaurátorok műhelytitkai II.); 11 óra – Bepillantás a restaurátorok műhelyébe; 11.30 és 14.30: –Múzeumi könyvtártúra

TDM-iroda: a betérők a sóstói víztorony papírból összehajtogatható makettjét kapják ajándékba.

Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház: 16 órától tárlatvezetés „Szimbólumok és jelképek a katolikus templomokban” címmel

Sárkány Wellness és Gyógyfürdő, Nyírbátor: a teljes árú felnőtt napijegyet vásárló vendégek december 30-áig felhasználható gyermekbelépőt kapnak ajándékba

Báthori-várkastély, Nyírbátor: 50 százalék kedvezmény a belépőjegy árából

Kállay-kúria, Kállósemjén: 50 százalék kedvezmény a múzeumi belépődíjakból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában