Helyi közélet

2017.09.27. 16:34

A névadó emlékezete: aki több mint testőr

Kisvárda - A névadó életével ismerkedtek meg a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium diákjai.

Kisvárda - A névadó életével ismerkedtek meg a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium diákjai.

Az iskola hagyományaihoz hűen az idén is részt vett a Bessenyei Emléktúrán a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium 9. évfolyama.

– Az eddigi hagyományainktól eltérően ebben az évben a túrát a Minősített Tehetséggondozó Műhely keretében szerveztük meg az Új Nemzedék Központ támogatásával – fogalmazott Bíró Gábor igazgató, aki az újításon kívül tradicionális is eseményekre kitért: – A túra során Bessenyei György életének meghatározó helyeit járjuk körbe Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében.

Koszorúzás a szülőháznál

A hagyományosan kiváló közösségfejlesztő esemény az iskola előtti parkban kezdődött a Bessenyei-szobor megkoszorúzásával, illetve szavalatok meghallgatásával (Czap Liliána 9. c, Katona Eszter 9. e) és a Himnusz eléneklésével.

Ezt követően a közel 200 fős első évfolyam hat busszal Tiszabercel felé vette az irányt, ahol megtekintették Bessenyei György szülőházát. A ház falára koszorút helyeztek el a tanulók, miközben Korponai Zsófia 9. d osztályos tanuló tolmácsolásában meghallgathatták Bessenyei életének rövid történetét. Innen a diákok útja Nyíregyházára vezetett, ahol a neves testőr-költő sírját koszorúzták meg az Északi temetőben. A napot a bakonszegi emlékház megtekintése zárta, ahol az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói (Dancs Adrienn, Pajti Ildikó és Szakács Eszter) népdalt énekeltek. A tartalmas napba az újdonsült besisek beiktatták a Debreceni Egyetem meglátogatását is. A patinás épület falai között és a szépen rendezett parkban eltöltött idő alatt a Besi legifjabb tanulói elgondolkodhattak a pár év múlva esedékes pályaválasztáson is.

– tájékoztatta lapunkat Kovács Bertalan.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában