Helyi közélet

2017.09.26. 07:51

Épülhet a börtön Csengerben és Kemecsén

Csenger, Kemecse - Eredményesen lezárult a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által nyolc új börtön építésére kiírt megismételt közbeszerzés, de azt egyelőre nem hirdették ki, hogy mely cégek lehetnek majd a kivi­telezők.

Csenger, Kemecse - Eredményesen lezárult a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által nyolc új börtön építésére kiírt megismételt közbeszerzés, de azt egyelőre nem hirdették ki, hogy mely cégek lehetnek majd a kivi­telezők.

A beérkezett pályázati anyagok még elbírálás alatt állnak, és egyúttal megkezdődtek a tárgyalások az érintett felekkel – tudatta az mno.hu-val a BVOP.

Túl drága volt

Az új börtönök Békésen, Hevesen, Komádiban, Komlón, Kunmadarason, Ózdon, valamint két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, Csengerben és Kemecsén épülnek majd fel.

Az első közbeszerzésről még májusban derült ki, hogy eredménytelen, mert túl drága – egyenként 3,9 milliárd forintot meghaladó – ajánlatok érkeztek.

Ha sikeresek a tárgyalások, akkor az első kapavágásokat már az idén megtehetik, az új börtönökbe pedig 2019-ben érkezhetnek az első rabok. Ezt már nagyon várják az érintett települések.

A BVOP honlapja szerint mindenkit várnak a büntetés-végrehajtás csapatába, aki elmúlt tizennyolc éves és van érettségije. A fizetés minimum bruttó 228 ezer, ennek a nettója 151 ezer forint – ez pedig sokak számára csábító ajánlat. Jelentős a túljelentkezés, a meghirdetett 2500 állásra – köztük adminisztratív munkakörökre is – eddig több mint 6200 önéletrajz érkezett.

Csökkenteni a zsúfoltságot

A Magyar Helsinki Bizottság még 2016 májusában készített javaslatcsomagot az Igazságügyi Minisztériumnak a börtönök vészes, száz százalék feletti túlzsúfoltságának mérséklésére.

Ennek előzménye, hogy 2015 márciusában az Emberi Jogok Európai Bírósága szintén a zsúfoltság csökkentésére kötelezte Magyarországot. A Helsinki Bizottság úgy látja: kevesebb embernek és rövidebb ideig kellene rács mögött lennie.

„A Büntető Törvénykönyv túl nagy hangsúlyt helyez a szabadságvesztésre, és olyan csekélyebb súlyú bűncselekmények esetén is rögtön börtönnel fenyeget, mint például a garázdaság, a járművezetés ittas állapotban vagy a lopás alapesete” – olvasható a Helsinki Bizottság igazságügyi tárcának címzett javaslatában.

Szerintük hazai és nemzetközi példák alapján is az a tapasztalat, hogy önmagában a börtönépítés hosszú távon nem csökkenti a zsúfoltságot, ugyanis a férőhelyszám növekedését követi a fogvatartottak számának emelkedése is – idézte fel az előzményeket az internetes portál.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában