Helyi közélet

2017.09.08. 13:20

Feltörnek a mélyből a „korzózó” elektromos autók

Nyíregyháza - Hat elektromos autótöltő állomást adtak át ünnepélyes keretek között a bevásárlóközpontban.

Nyíregyháza - Hat elektromos autótöltő állomást adtak át ünnepélyes keretek között a bevásárlóközpontban.

Hatalmas dugó a mélygarázsban! Minderről pedig a házigazda, a Korzó Bevásárlóközpont tehet. Jóleső érzéssel vették tudomásul a szervezők, hogy nagy volt a nyüzsgés pénteken délelőtt a hat elektromos autótöltő állomás átadásán, amelyet prominens személyek tiszteltek meg jelenlétükkel.

– Tevékenységünk során törekedtünk a környezet- és energiatudatos működésre. Ennek a legújabb bizonyítéka az elektromos autók töltésére szolgáló állomások kialakítása. A megyében először a Korzó biztosít ingyenes, nyilvános lehetőséget az e-autók töltésére. A későbbiekben bővítenénk a hálózatot – fogalmazott Balogh Sándor, a bevásárlóközpont centermenedzsere.

– A kormány részéről stratégia cél az e-mobilitás erősítése. A Jedlik Ányos program szerint az a terv, hogy 2020-ra 30 ezer elektromos autó járja az ország útjait. Jelenleg 3 ezer zöld rendszámos (elektromos vagy hibrid) jármű van forgalomban hazánkban – közölte dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára. Hozzátette, hogy az autók megvásárlásához az igénybe vehető a 21 százalékos, de maximum 1,5 millió forintos állami támogatás, aminek keretében tavaly 500 autóra összesen 700 millió forint állami támogatás jutott. – Szisztematikus munkával haladunk előre. Az a törekvés a közeljövőben, hogy az autópályákon 80 kilométerenként legyen speciális töltőállomás. Száz százalékos hozzájárulásban részesülnek az önkormányzatok – 75 településen 443 elektromos autótöltő állomás létesült az utóbbi időben. A zöld rendszámmal rendelkezőknél nincs regisztrációs adó, cégautóadó, helyi gépjárműadó és forgalomba helyezési illetéket sem kell fizetni. A környezettudatos, koherens állami politika Magyarországon sikerre van ítélve – nyugtázta dr. Aradszki András.

Nyíregyháza az élen jár a környezettudatosság terén, hiszen például a városgondok is évek óta elektromos autóval közlekedik.

– Városunk megnyerte azt a pályázatot, ami által tíz elektromos autótöltő állomást létesíthetünk. Tegnap érkezett meg erre a forrás, és a jövő héten elkezdődhet a beszerzési eljárás. Mindegyik belvárosi, felszíni helyen lesz elérhető – újságolta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A „Töltődjön fel az e-napokon, és nyerjen!” elnevezésű program keretében szombaton 10-18 óráig a Korzó téren lehet megtekinteni a nyíregyházi szalonok által kiállított e-autókat. A résztvevők között teszthétvégét sorsolnak ki, amivel végképp feltöltődhetnek a nyertesek.

Egyszerű, tiszta technológia

– Az elektromos autók „tankolása” egyszerű: ott kell csatlakoztatni az elektromos töltőre, ahol ehhez adott a lehetőség. A feltöltött akkumulátor az elektromos motorral meghajtja a futóművet. A technológia viszonylag egyszerű és tiszta, semmilyen károsanyag-kibocsátással nem jár. Egy töltés hozzávetőlegesen 15 percig tart, a hatótávolság típustól és márkától függően 150–200 kilométertől 600 kilométerig terjed. Utóbbira még csak a Tesla autók képesek – a jelenlegi technológia ezt tudja, de a Volkswagen konszern is intenzív fejlesztéseket végez az elektromos autókban – közölte a Korzó töltőállomását avató rendezvényen jelen lévő Széles Tamás, az Autó Széles Kft. kereskedelmi igazgatója, aki szívügyének tekinti az elektromos autók jövőjét.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában